Du sätter dig framför datorn som vanligt, trycker på strömknappen och väntar på att Windows-loggan ska visa sig – men inget händer. Allt som syns är en blå skärm med kryptiska meddelanden och du ­känner sakta men säkert hur paniken kommer krypande.

Känner du igen situationen? I ett sådant läge är det lätt att bli helt hysterisk. Vad har hänt med alla digitala bilder från de senaste tio åren? Är allt arbete med den 300 sidor långa självbiografin helt förgäves?

Var bara lugn, allt som oftast är det inga problem att helt på egen hand återställa filer från en kraschad dator, och detta med relativt enkla medel. Lösningen är att ta hjälp av ett externt ­operativsystem som du kör på sidan om Windows och rädda filerna den vägen. Det kan låta krångligt men det är det faktiskt inte. Häng bara med i den här guiden så ska vi steg för steg gå igenom hur det går till.

Allt du behöver är en fungerande dator med Windows (du har kanske en extradator eller så kanske du kan låna en dator av en vän), en tom cd- eller dvd-skiva samt ett usb-minne eller en usb-hårddisk.

Det smidigaste är att använda operativsystemet Linux för ändamålet eftersom det är gratis och dessutom finns i särskilt kompakta versioner som passar bra i sammanhanget. I vårt fall har vi valt att utgå från Lucid Puppy. Det är en slimmad variant som är enkel och snabb att komma igång med, men det finns givetvis betydligt mer avancerade och även mer användarvänliga versioner att välja bland.

Innan du går vidare måste du ladda ned lupu-528.005.iso från Puppylinux (surftips.se/lucidpuppy). Filen är på endast 133 megabyte men innehåller ändå en komplett version av Linux med ett grafiskt gränssnitt samt en mängd grund­läggande verktyg och program. Det är med andra ord inga problem att köra systemet från ett litet usb-minne där det finns ont om plats.

Rädda kraschad dator med hjälp av Linux
Svårighetsnivå: Medel.
Tid: 1-2 timmar
Det här behöver du:

  • En fungerande dator med Windows (låna om du inte har någon extra hemma).
  • En tom dvd- eller cd-skiva.
  • En usb-lagringsenhet.

Det här lär du dig:

  • Linux krasch Lucid PuppyLadda ned och bränna ­Linux-versionen Lucid Puppy (surftips.se/lucidpuppy) på skiva. Lucid Puppy är gratis!
  • Ändra startinställningar i bios.
  • Rädda filer från kraschad Windows-dator.
  • Komma igång med grund­läggande program i Linux.