Passa på att testköra Linux lite mer!
Du som aldrig tidigare har använt Linux bör passa på att testköra operativsystemet lite mer. Det är lika bra att ta chansen nu när du ändå har lagt ned möda på att ladda ned Lucid Puppy och bränt ut det på skiva.

Börja med att ansluta mot internet. Det fixar du genom att klicka på ikonen connect på Skrivbordet. Notera att du inte behöver dubbelklicka på ikonen så som du gör i Windows. Därefter går du till Connect to och väljer Internet by wired or wireless LAN om du har en fast anslutning eller en anslutning via trådlöst nätverk. Klicka sedan på Simple Network Setup.

Ange exempelvis eth0 om du har en fast anslutning eller wlan0 om du har en trådlös anslutning. Väljer du det sistnämnda kommer Linux att söka efter tillgängliga nätverk och sedan presentera en lista över dessa. Välj nätverk i listan, ange eventuell krypteringsmetod och skriv in lösenordet. Tryck slutligen på Connect.

Byt webbläsare om du vill
Redan från början finns det en webbläsare (Dillo) i operativsystemet men den är rätt så usel. Det är däremot inga problem att ladda ned andra alternativ såsom Firefox eller Chrome. Klicka på ikonen browse på Skrivbordet, välj Firefox och tryck OK i de rutor som dyker upp allt eftersom. När Firefox är installerat startar du webbläsaren genom att återigen trycka browse på Skrivbordet. Sedan är det bara att surfa på som vanligt precis som när du använder Windows.

Linux krasch Lucid Puppy
Webbval. Du behöver inte använda webb­läsaren Dillo som följer med i Lucid Puppy. Du kan lika gärna ladda ned exempelvis Firefox.

Vid det här laget har du kanske märkt att du inte kan skriva svenska tecken. Tryck därför du på control på Skrivbordet, gå in under fliken Settings och tryck på Basic settings. Vänta några sekunder till dess att inställningsfönstret dyker upp. Klicka på första rullgardinsmenyn under Country settings och ange svenska. Gå till menyn där under och välj Europe/Stockholm och fortsätt till menyn längst ned och ange se (Sweden). Klicka på OK, OK igen och NO.

Nu när du kan använda svenska tecken kan det vara ett bra tillfälle att testa den medföljande ordbehandlaren som du drar igång genom att klicka på write på Skriv­bordet. Den har många likheter med mer etablerade motsvarigheter.

Verktyg under menu
Nu är det dags för dig att utforska systemet på egen hand. Merparten av verktygen hittar du genom att klicka på menu längst ned till vänster. Var inte rädd för att prova dig fram och starta olika program. Så länge du undviker hårddisken med Windows på som vi nämnde i guiden här intill kan det inte hända något farligt som förstör datorn på något sätt.

Linux krasch Lucid Puppy
Navigera. Det mesta du behöver hittar du under menu längst ned till vänster.

Kom ihåg att inget du gör i systemet sparas. Detta eftersom operativsystemet inte är installerat på sedvanligt sätt. Du som vill gå vidare och utforska Linux på ett djupare plan rekommenderas att ladda ned en mer utbredd version som exempelvis Ubuntu (www.ubuntu.com), Fedora (www.fedoraproject.org) eller Linux Mint (www.linuxmint.com). Har du en extra hårddisk eller kan skapa en separat partition på den ordinarie hårddisken, kan det vara värt att genomföra en fullfjädrad installation av någon av dessa system.

Rädda kraschad dator med hjälp av Linux
Svårighetsnivå: Medel.
Tid: 1-2 timmar
Det här behöver du:

  • En fungerande dator med Windows (låna om du inte har någon extra hemma).
  • En tom dvd- eller cd-skiva.
  • En usb-lagringsenhet.

Det här lär du dig:

  • Linux krasch Lucid PuppyLadda ned och bränna ­Linux-versionen Lucid Puppy (surftips.se/lucidpuppy) på skiva. Lucid Puppy är gratis!
  • Ändra startinställningar i bios.
  • Rädda filer från kraschad Windows-dator.
  • Komma igång med grund­läggande program i Linux.