Robotbyggen förknippas många gånger med både stora omkostnader och invecklad teknisk kunskap. Tack och lov behöver detta inte alltid vara fallet! För dig som inte tidigare har testat att bygga robotar finns numera smidiga startkit som varken är särskilt dyra eller svåra att förstå sig på.

I den här grundläggande guiden visar vi hur du sätter ihop din egen robot samt laddar ned, modifierar och för över enklare instruktioner till den för att förändra dess beteende. Guiden är tänkt som en introduktion, men desto mer du fördjupar dig i programmet, ändrar koden och testar kommer du att upptäcka hur mycket det går att åstadkomma med relativt enkla medel.

Smidigt paket för nybörjare
Vi har använt oss av ett ny­börjarkit för robotbyggande från engelska Robotbits (robotbits.co.uk), kallat Junkbot (ungefär skräprobot på svenska). Ett sådant kit kostar cirka 75 pund (830 kronor), är baserat på den så kallade Arduino-plattformen (se mer information om Arduino nedan) och innehåller allt du behöver för att komma igång bortsett från en kropp till din robot.

För dig som besitter lite lödkunskaper finns även ett billigare kit där hjul till roboten saknas, samt att det som sagt krävs en gnutta lödning för ett par av delarna. Det billigare paketet säljs för 65 pund (730 kronor).

Som kropp till Junkbot kan du använda lite vad som helst (därav namnet) och vi tyckte att en lunchlåda kändes som ett passande chassi.

Den här guiden består av två delar där den första går igenom hur du monterar din Junkbot. Vårt tillvägagångssätt är tänkt som en referens. Självklart går det bra att bygga ihop din robot helt efter eget huvud.

Den andra delen ger dig grundkunskaperna du behöver för att programmera din Junkbot. Precis som en dator behöver den instruktioner för att veta vad den ska göra när den till exempel ­stöter på en vägg.

Den största skillnaden mellan en dator och robotar i allmänhet är att dessa instruktioner inte visar data på en skärm, utan i stället styr robotens motorer och tar emot data, till exempel från sensorer.

Bygg en egen robot
Svårighetsnivå: Avancerat.
Tid: 3-4 timmar.
Det här lär du dig:

  • Bygga och programmera din egen robot.

Det här behöver du:

  • Lunchlåda (30 kronor).
  • Robotstartkit Junkbot från robotbits.co.uk (830 kronor).
  • 6 aa-batterier (30 kronor).
  • Pc.

Bygga robot