För ett par månader sedan testade vi en portabel scanner från Xerox. Konkurrenten Brother ville inte vara sämre och skickade sin DS600, som åtminstone i mått och vikt klår konkurrenten med hästlängder. Tre hekto väger den, och är inte mer än 4 centimeter på höjden. Man får med en bärpåse också vilket gör den enkel att ta med.

Till skillnad från Xerox scanner, som hade wifi, inbyggt minneskort och batteri, är det här en mer traditionell bildläsare. Den har inget batteri, så på det sättet är den inte lika mobil. Å andra sidan drivs den på spänningen från usb-porten, vilket gör att den är praktiskt att använda tillsammans med en bärbar pc. Den har ingen intern lagringsmöjlighet, så du måste ändå vara inkopplad till en dator.

Brother DS600

Bildkvaliteten är faktiskt riktigt bra, för en dokumentscanner alltså, med hyfsad färgåtergivning och bra skärpa för inläsning av finstilt text. Foton är den däremot ingen höjdare på, man får varken den upplösning eller färgsäkerhet som ens en enklare flatbädds-scanner eller bildläsare inbyggd i en billig skrivare ger.

Du kan få ocr-tolkning av pdf-filerna med medföljande program, eller så går den att styra med standardspråken twain och wia. Även mac-specifika ica stödjs.

Det kompakta formatet är trevligt på många sätt och vis, men visst förlorar man en hel del funktion och kvalitet. Stösta problemet är en lite svajig pappersmatning, eftersom det inte finns särskilt mycket stöd för en rak pappersgång.. Man får sikta noga för raka inläsningar. Och givetvis går det inte att läsa in papper med något vidare tempo, då den är relativt seg, och inte har någon arkmatare.

För den som vill ha ett minimalt mobilt kontor inklusive dokumentscanner är det här ett fungerande men okomplicerat val. Men för de flesta är det kanske en alltför udda pryl.

Brother DS600
Tillverkare: Brother, www.brother.se
Upplösning: 600x600 dpi
Färgdjup: 24 bitar färg, 8 bitar s/v
Hastighet: Upp till 5 sid/min
Max pappersstorlek: 216x356 mm
Filformat: Pdf, jpg, tif
Drivrutiner: Twain, wia (pc), ica (mac)
Mått: 28,8 x 5 x 3,9 cm
Vikt:307g
Cirkapris: 1 200 kr

Plus: Extremt kompakt och lätt. Enkel att hantera. Usb-matad ström.
Minus: Något dyr. Inte helt enkel att mata med papper.
Betyg (7 av 10)