Microsofts nya webbläsare IE10 som skeppas tillsammans med Windows 8 kommer att ha spårning avstängt i standardinställningarna när operativsystemet installeras. Med den nya funktionen DNT (Do Not Track) påslagen talar webbläsaren om för annonsnätverken att de inte får registrera användarens surfvanor.

Funktionen erbjuds redan i dag i de fem största webbläsarna, Chrome, Firefox, Internet Explorer, Opera och Safari.

Microsoft meddelade i går att användarna kommer att kunna ändra inställningarna för spårning om de så önskar genom att välja anpassade inställningar för IE10 vid installationstillfället.

– DNT kommer att vara påslaget vid en förenklad installation av Windows 8. Användarna kommer dock erbjudas möjligheten att stänga av DNT under installationen om de önskar, skriver Microsofts integritetschef, Brendon Lynch, ett blogginlägg.

Det kommer enligt honom att visas att meddelande under installationen som tydligt förklarar att DNT är påslaget i IE10.

– Sedan maj har vi utfört kundundersökningar som bekräftar att ett starkt stöd från våra användare vad gäller vår policy att stänga av spårning, skriver Brendon Lynch vidare.

Annonsnätverken är dock inte lika glada över Microsofts beslut då det gör det svårare för dem att spåra internetanvändare och på så sätt bygga en profil baserat på deras surfvanor.

IE10 kommer senare att släppas för Windows 7, och även där kommer DNT att vara påslaget som standard. Microsoft har dock inte meddelat när IE10 för Windows 7 kommer att släppas.

IDG News