Det var länge sedan vi först började prata om det intelligenta hemmet och uppkopplade vitvaror, men det har inte hänt mycket på den här marknaden de sista åren. Visst finns det smarta prylar, framför allt utanför Sveriges gränser, och om du har ett par hundra tusen kronor över när du bygger nytt hus kan du anlita en firma som kopplar ihop dina saker i ett smart fjärrstyrningssystem. Men det finns även en riktigt smart ny lösning för dig med snävare budget och den kommer från svenska Gröna Hus.

Home Center 2, grunden i systemet, är egentligen en liten styrdator som förutom att den kommunicerar över Internet även agerar som ett nav bland dina trådlöst uppkopplade brytare, ip-kameror och mycket mer i det moderna hemmet. Den använder Z-wave-standarden vilket gör att det finns massor av tillbehör att köpa från olika tillverkare och dessa kostar inte skjortan.

Home Center 2

Hyfsat enkel installation
Installationen är hyfsat enkel, basenheten kopplas in med kabel till ditt nätverk och du surfar sedan in på Home Center 2 i webbläsaren. Här möts du av ett rent och fräscht gränssnitt på svenska där du först definierar ditt hem i form av sektioner (t ex våningsplan) och rum.

Därefter kopplar du in dina enheter, dvs brytare, dimers, kameror och annat. Detta görs genom att Home Center 2 ställs i inlärningsläge samtidigt som du aktiverar din enhet, en procedur som dock skiljer sig åt beroende på vilken pryl du kopplar in. Det gick relativt smärtfritt för oss och snart hade vi ett gäng brytare, interna och externa, inkopplade till våra olika rum.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning