Core-processorerna får av förklarliga skäl mest uppmärksamhet i Intels utbud. De finns från beskedliga och billiga Core i3 upp till avancerade prestandamonstren Core i7, och täcker in en stor del av pc-marknaden. Sedan har vi Atom, strömsnåla budgetprocessorerna främst för netbooks.

Men det finns ett glapp däremellan, för riktigt prisvärda mellanklassdatorer. 12 till 15 tum bildskärm, hyggliga kontorsprestanda och till ett riktigt lågt pris. Där har AMD varit dominerande de senaste året med sina processorer i E-serien, som kombinerade prisvärd prestanda i dubbla kärnor med bra inbyggd Radeon-grafik.

Nygammal nyhet
Sent våras fick de i det tysta allvarlig konkurrens när de första datorerna med senaste Pentium-processorerna började dyka upp. Vi har nu testat en av de första bland hittills mycket få modeller, en Lenovo Thinkpad E530.


Biffig. Det är inget slimmat eller nertrimmat med denna Lenovo. Den är nära fyra centimeter tjock och väger 2,4 kilo.

Prestandamässigt slår den AMD:s E-serie rejält på fingrarna. Det mesta vi testar, webb, video och till och med enklare filmredigering och spel, går mycket smidigare. Det handlar om mellan 30% mer och en fördubbling i prestandaberoende på användning. Till i stort sett samma pris. Detta trots att grafikkretsen i AMD:s processor är klart mer kraftfull. Datorns hårddisk är hyfsat snabb för att vara en 5400-varvare, vilket hjälper upp prestanda i en hel del moment.

Strömförbrukningen verkar dock marginellt högre, men vi får ändå utan problem ut över fem timmar aktivt jobbande ut datorn. Det är klart godkänt för en 15-tummare.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning