Google kommer att införa en ny metod för att ranka webbplatser på företagets söktjänst baserat på om de olovligt använder upphovsrättsskyddat material. Den nya funktionen kommer att kontrollera om en webbplats anmälts för upphovsrättsintrång.

För att mäta webbplatser som använder upphovsrättsskyddat material utan tillstånd kommer Google använda sig av företagets egna rapporteringssystem. Google har sedan tidigare en tjänst som låter upphovsrättsägare rapportera webbplatser som publicerar piratkopierat material.

– Webbplatser som fått många anmälningar mot sig kan drabbas av sämre rankningar på vår söktjänst. Det här systemet gör det enklare för användarna att hitta webbplatser som erbjuder lagligt innehåll och som håller högre kvalitet, skriver Googles Amit Singhal i ett blogginlägg.

Den nya metoden är ett av de 200 kriterier företaget använder för att ranka en webbplats. Google valde att införa det nya kriteriet på grund av det ökande antalet anmälningar om upphovsrättsintrång under de senaste två åren.

– Vi tar i dag emot fler anmälningar om upphovsrättsintrång per dag än vad vi gjorde under hela 2009. De senaste dagarna har vi fått in över 4,3 miljoner anmälningar, skriver Amit Singhal.

IDG News