De nya siffrorna från IDC visar att Googles Android körde om Apples IOS ordentligt under det andra kvartalet i år. Under perioden stod Android för 68,1 procent av alla skeppade smartphones medan Apple stod för 16,9 procent.

Tillsammans står de båda operativsystemen för 85 procent av alla skeppade smartphones.

ios android skeppade smartphones

För konkurrenterna gick det inte lika bra under det andra kvartalet. Blackberry slank ned under femprocentsgränsen med 4,8 procent av marknaden från 12,5 procent samma period året innan.

Även Nokias Symbian rasar och stod för 4,4 procent, en ordentlig minskning från 18,3 procent under det andra kvartalet i fjol.

Windows Phone 7 och Windows Mobile kombinerat ökade något och stod under perioden för 3,5 procent av alla skeppade smartphones, upp från 2,5 procent året innan.

– Marknaden för mobiloperativsystem är tveklöst en kapplöpning mellan två hästar på grund av den dominans Android och IOS utgör. Men med tanke på att de flesta telefoner som skeppas inte är smartphones är loppet inte avgjort än. Det finns fortfarande utrymme för konkurrerande operativsystem att etablera sig, säger Kevin Restivo på IDC.

Han tillägger att Samsung är ett av huvudskälen till Androids stora framgångar. Samsung stod under årets andra kvartal för 44 procent av alla skeppade smarta mobiler världen över. Det är mer än de sju nästföljande Androidtillverkarna tillsammans.