Många har försökt men ingen har lyckats. Hittills har alla tillverkare misslyckats med att göra en ”svensk Kindle”, men nu gör nätbokhandeln Adlibris ett försök. Deras e-boksläsare Letto har alla egenskaper som har gjort Kindle till en framgångssaga.

En e-bokläsare liknar en Ipad, men den långsamma svartvita skärmen gör att den inte går att använda till något annat än att läsa böcker. Å andra sidan blir läsupplevelsen betydligt bättre. Skärmens e-bläck gör att det känns som att läsa en vanlig bok, och inte ens i starkt solsken blir du blir trött i ögonen. E-boksläsarens batteritid är också bättre; vi pratar veckor snarare än timmar.

Adlibris Letto
Stilrent. Framtill syns inte många kontroller. Knappar för att bläddra i böckerna sitter på sidan och är bekvämt stora. Eller så använder man sig av pekskärmen.

I USA har nätbokhandlaren Amazons e-bokläsaren Kindle blivit en succé, framför allt eftersom den är så enkel att använda. Själva butiken är inbyggd i plattan, och det gör att det är lätt att handla nya böcker.

Tre klick räcker
Alla försök att göra något liknande i Sverige har varit halvhjärtade, men nu kommer alltså svenska nätbokhandlaren Adlibris med sin Kindle-kopia Letto.

Att handla böcker via Letto är lika enkelt som i en Kindle. Klicka på Butik och sök efter den bok du är intresserad av. Allt det här gör du på den tryckkänsliga pekskärmen – och Letto har naturligtvis stöd för wifi.

När du har hittat rätt är det bara att klicka på Köp. Eftersom du har kopplat Letto till till ditt Adlibris-konto behöver du inte fylla i några inloggningsuppgifter. Ja, väljer du faktura i stället för kontokort behöver du inte ens knappa in något kontonummer.

Du behöver inte heller tänka på filformat eller hur boken hämtas hem. Det här sker automatiskt – och boken öppnas direkt när du klickar på Läs.

När du läser är det bara att bläddra med de stora knapparna på plattans sidor eller genom att peka på skärmen. Pekskärmen gör det även enkelt att skapa bokmärken, understrykningar eller anteckningar.

Om du vill använda wifi kan du bara köpa böcker från just Adlibris, men till skillnad från Kindle används det öppna e-boksformetet Epub. Om du kopplar plattan till en dator kan du därför köpa eller hämta e-böcker från valfria källor. Ja, det går till och med att låna e-böcker från biblioteket till Letto.

Skralt utbud
På minussidan märks en marginellt sämre skärm än konkurrenter som Iriver och Sony, samt låsningen till Adlibris. Väljer du Sony Reader kan du låna böcker direkt till plattan via wifi.

Men det största problemet ligger i den svenska e-boksmarknaden. E-böcker är fortfarande förhållandevis dyra och utbudet är skralt. Medan Amazon har en katalog på över en miljon titlar har Adlibris bara 5 000 stycken.

Det här hindrar dock inte Adlibris från att få ett högt betyg. Äntligen börjar det bli enkelt att läsa e-böcker!

Adlibris Letto
Tillverkare: Adlibris/Bookeen.
Kontakt: Adlibris, www.adlibris.se
Skärm: 6 tumsskärm, 600 x 800, 16 gråtoner.
Minne: 2 gigabyte inbyggt minne, stöd för micro-sd-kort.
Anslutningar: Micro-usb, hörlur (3,5 mm)
Batteritid: 30 000 sidbläddringar (utan wifi).
Format: Pdf, epub (även bibliotekets kopieringsskyddade), txt, html, jpeg, gif, bmp, mp3 med fler.
Storlek: 16,6 x 12 x 0,9 cm.
Vikt: 200 gram
Cirkapris: 1 400 kronor.

Plus:.Lättanvänd. Smidig. Klarar biblioteksböcker.
Minus: Låst till Adlibris (om du inte går via datorn). Skralt utbud.
Betyg (9 av 10)