Det har hänt en hel del på skolfronten de senaste två-tre åren. Vi har sett hur ny teknik tagit sig in i klassrum, skol-bibliotek och ända ut i korridorerna, och hur både klassrum och skolbibliotek har tagit klivet ut från skolhusen med hjälp av teknik.

Så här års brukar vi på PC för Alla kika på smarta skolstartsdatorer som föräldrar kan sätta i händerna på sina barn. Det brukar handla om billiga, lätta och pålitliga maskiner med batteri som räcker hela dagen till att googla information, skriva uppsatser och läsa läxor på. Men inget alltför avancerat eller dyrt.

För gymnasister och uppåt

Den här gången har vi valt datorer som passar för lite äldre studenter, i gymnasiet och på högskola. Det ställer lite andra krav på datorerna.

För det första behöver du normalstora skärmar och tangentbord för normalstora händer. Netbook-datorer är lätta, billiga och bra på många sätt, men på tok för små för många fullvuxna användare.

För det andra behövs mer muskler under huven. En student i dag måste kunna konsumera, skapa och redigera media av olika slag. Det ska vara möjligt att läsa alla former av digitala dokument, se och höra på video med god kvalitet, skapa pdf-filer, sätta ihop Powerpoint-presentationer och till och med redigera enklare videor till redovisningar och grupparbeten.

I dag är distanskurser med grupprogram och videoföreläsningar via webben också vardagsmat för många studenter, och ett smart alternativ för många i stället för att flytta till ett campus på andra sidan landet.

Många komponerar sin egen utbildning med kurser på flera högskolor, och en hel del gymnasieprogram kompletteras också med distansjobb. Det kräver stadig nätverkskoppling och att datorerna har en viss grundprestanda. Ska man också delta i seminarier och gruppdiskussioner online så är en bra webbkamera ett stort plus.

Lätt dator med pristak

En bra studentdator ska samtidigt vara lätt, för vem vill släpa flera kilo från lektion till lektion? Och den måste ha en bra batteritid, för vem vill få slut på ström och behöva jaga reda på ett vägguttag efter halva dagen?

Och slutligen vet vi ju att de här datorerna inte får kosta några hutlösa summor pengar. Vi satte därför pristaket till 7 000 kronor (flera av deltagarna har en betydligt lägre prislapp). Det ger oss möjligheten att rekommendera flera olika val för olika budgetar.

I testet har vi framför allt tittat på tre saker. För det första, är datorn snabb och mångsidig nog för de utmaningar som en student kan ­ställas inför på en skola som använder sig av mycket modern teknik i kurserna?

För det andra, räcker batteriet hela dagen? Det behövs inte åtta timmars drift, men åtminstone en fem till sex. Och för det tredje är den bekväm att bära runt på och jobba på i olika miljöer? l