Vi utsätter nätet därhemma för allt mer för varje år som går. I dag ska tv:n, videospelaren, ett par surfplattor och varenda smartphone ha tillgång till samma nätverk, och förväntar sig höga och pålitliga prestanda.

Enheter ansluts och kopplas ifrån flera gånger dagligen, vilket ställer höga krav på routerns adresseringsfunktion. Ingen vill vänta några extra sekunder eller tvingas försöka igen för att få ip-nummer och uppkoppling.

Högupplöst film strömmas från webbtjänster och från medieservern i garderoben till både datorer, smart-tv och surfplattor, vilket kräver hög hastighet och stabil kontakt. Och det spelas spel online, vilket ställer höga krav på stabilitet och korta svars­tider.

Smart med dubbla band

Ofta kan man i en familj råka ut för att routern ska göra båda delarna samtidigt, och kanske till och med för fler användare. Det är då en router med dubbla band (dual band) blir användbar. Det innebär att den kan köra wifi på två olika radiofrekvenser, 5 respektive 2,4 gigahertz. Vissa routrar väljer den ena eller andra för anslutande enheter automatiskt, medan andra ger hemmet två trådlösa åtkomstpunkter som kan användas efter egna behov.

Vi har under året testat ett gäng dual band-routar som ger ett digitalt hem en utmärkt ryggrad. Det är snabba, pålitliga och ofta riktigt prisvärda produkter. De är alla i allra högsta grad aktuella, särskilt som de har gått ned i pris. Därför tar vi en titt på dem igen.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning