Att säkerhetskopiering är en bra idé vet de flesta, även om långt ifrån alla lever som de lär. Ibland kan tekniken hjälpa till lite extra. Fråga bara Aleksander Kovacevic. Fyra dagar hade gått sedan han kom hem från en resa i Japan. Tillbaka i Stockholm klev han på en knökfull spårvagn, och mobiltelefonen i fickan var full av nytagna bilder från Japan-resan. Några av fotografierna var extra viktiga, de skulle publiceras i ett reportage. När han hoppade av insåg att fickan var tom. Det första han tänkte på var allt han hade lagrat på telefonen, snarare än vad det skulle kosta att köpa en ny.

– Dessutom hade jag viktiga sms-konversationer på telefonen. Ju mer jag tänkte på det desto mer insåg jag hur mycket som fanns på mobilen. Bankomat- och portkoder, sms-konversationer, anteckningar om kontonummer och sådant där. Man kanske inte borde ha allt på mobilen, men jag hade det, säger han.

På telefonen fanns över 2 000 bilder. Medveten om det hade han tagit en säkerhetskopia före resan. Men eftersom den hade gjorts innan fotografierna i Tokyo togs så var den inte till någon större hjälp.

Köpte nytt direkt

När telefonen försvann uppstod ett par praktiska problem att lösa. För det första var han tvungen att skaffa sig en ny mobil. Det blev en likadan som tidigare, en Iphone 4. Betydligt knepigare var det att göra reportaget utan bilderna han hade tagit med sin Iphone-kamera. De enda som fanns kvar var enstaka fotografier han redan hade laddat upp på nätet, till Instagram och Facebook. Men där sparas de i lägre upplösning. Helt okej för semesterbilder, men inte mycket mer.

– Det fanns några unika bilder som jag verkligen behövde, säger Aleksander Kovacevic.
– Jag känner mig ganska dum så här i efterhand. Jag vet ju att man ska göra backup på telefonen direkt när man har så mycket lagrat på den.

Det gick några dagar. Sedan startade Aleksander Kovacevic sin flickväns dator. Den hade följt med på resan och han hade använt den, med sin Iphone som modem.

Vad han inte hade tänkt på vad att telefonen och datorn därmed hade varit sammankopplade, och i bakgrunden hade den synkroniserat. Det visade sig alltså att han hade tagit en säkerhetskopia – utan att veta om det.

– Det var ren och skär tur att jag såg det, konstaterar Aleksander.
Nästa gång han använder mobilen för att lagra viktig information eller bilder han ogärna blir av med kommer den vara mer säker. Direkt när han fick sin nya telefon slog han på säkerhetskopiering online via Apples tjänst Icloud. l