Från balkongen på Ecuadors ambassad i London höll Julian Assange i går söndag ett tal till ett uppbåd av journalister och anhängare. I sitt tal uppmanade han regeringar världen över att lägga ned den pågående ”häxjakten” mot honom och Wikileaks.

Han uppmanade även USA att sluta förfölja politiska informatörer som avslöjar sanningen om landets aktiviteter världen över.

Enligt Assange är situationen oförändrad vad gäller hans begärda utlämning till Sverige för misstanke om våldtäktsförsök. Just nu får han skydd på Ecuadors ambassad, som även förra veckan godkände hans ansökan om politisk asyl i landet.

julian assange asyl

Brittiska myndigheter har hotat med att storma ambassaden om Assange inte överlämnar sig frivilligt. Han säger att hans anhängare som stödjer honom utanför ambassaden antagligen förhindrade ett stormningsförsök av brittisk polis i slutet av förra veckan.

– Om Storbritannien valde att inte förkasta Wienkonventionen var det för att världen tittade på. När Wikileaks hotas, hotas även det fria ordet och hälsan i våra samhällen, säger Julian Assange till åhörarna.

Enligt Assanges rådgivare riskerar han att utlämnas till USA om han först utlämnas till Sverige. I USA kan han dras inför rätta för att ha publicerat konfidentiella diplomatiska dokument.

Assange fick i torsdags politisk asyl i Ecuador, men Storbritannien har vägrat ge honom lejd då myndigheterna måste följa det utlämningsbeslut som utfärdats och skicka honom till Stockholm.

IDG News