I ett meddelande på sin sajt gick Antipiratbyrån i förra veckan ut med en varning kring falska sms-meddelanden och bluffakturor. Enligt Antipiratbyrån har flera personer kontaktat dem efter att ha fått sms med rubriken ”IT BROTT” och sedan anklagelser om piratkopiering. Användare ska även ha fått falska fakturor med liknande meddelanden.

Enligt bloggen Torrentfreak har användare fått fakturor på mellan 90 och 195 euro (mellan 740 och 1 600 kronor) för påstådda brott mot upphovsrättslagen.

Det har tidigare skett, framför allt i USA, att upphovsrättsorganisationer skickat ut en räkningar till misstänkta fildelare. Genom att betala räkningen uppges mottagaren kunna undvika att fallet går till domstol.

Sara Lindbäck, jurist på Antipiratbyrån, uppger att ett flertal personer kontaktat dem kring dessa falska fakturor.

– Vi har blivit kontaktade av cirka 100 personer och organisationer runt om i landet som undrar vad det här handlar om, säger Sara Lindbäck till Torrentfrak.

Antipiratbyrån uppmanar personer som drabbats av dessa bluffakturor att kontakta polisen. Polisen i Västmanland uppger även till Torrentfreak att man känner till en person i Sydsverige som är misstänkt för att ligga bakom bedrägeriet.