Tv-tablån är en rest från 1900-talet som sakta men säkert tappar sin makt över vilka program vi ser. Tjänster som Youtube och SVT Play har gjort att webb-tv har fått sitt breda genombrott, men trots att så många ser tv på webben är det långt ifrån alla som använder sin bästa apparat för just dessa program. Datorn i all ära – men tv:ns skärm är oftast större och bättre placerad i hemmet.

I dag finns en rad sätt att koppla ihop tv:n med nätet, även om du inte är beredd att slänga ut din 42-tummare till förmån för en ny smart-tv. Nya typer av medieboxar kommer i en strid ström, och den som gärna fixar på egen hand kan enkelt bygga om en gammal dator till en väl så fungerande mediemaskin.

Den kanske främsta fördelen är att du kan se programmen när det passar dig, inte när tv-kanalen har bestämt att det ska visas. Men en smart tv handlar om mer än film och tv-program. Rätt inställd kan den ta över en stor del av ditt digitala liv – allt från Facebook och Twitter till bildspel med semesterfotona.

Förvandla datorn

Ett av de enklaste sätten att göra sin tv smart är att koppla in en vanlig dator. Som tur är krävs inget fartmonster – din gamla, pensionerade burk kan mycket väl duga. Anledningen är att en mediedator oftast inte gör mer än en sak åt gången. Testa bara att spela filmer och musik med ett av dina vanliga program. Fungerar det på skärmen kan du räkna med att det kommer fungera när tv:n är inkopplad. Satsa hellre på en rejäl hårddisk. Om du inte kan lagra film och musik på dator försvinner lite av poängen med ett mediecenter.

Dessutom måste du se till att ha rätt portar för att få en bra bild. Vanligast är att koppla in datorn i tv:ns hdmi-ingång. Har din dator en hdmi-port är det bara att köpa en kabel. Om den har en annan digital port, oftast dvi, räcker det med en adapter som du kan få för under en hundring.

Är du osäker på hur du ska göra hittar du en pedagogisk guide på pcforalla.se/kopplatv.

Så till mjukvaran. Det finns två huvudspår att välja mellan. Antingen kan du använda helt vanliga program för film, musik och för att surfa på nätet. För filmvisning är VLC Media Player (www.videolan.org/vlc) ett bra alternativ oavsett om din nya mediedator är en pc eller Mac. Programmet klarar så gott som alla filmtyper och har i nyare versioner fått ett trevligare gränssnitt.

När det gäller musik kan du köra det du brukar. ­Spotify (www.spotify.com) eller någon annan tjänst för strömmad musik går lika bra som att spela upp mp3-filer från hårddisken. Det är trots allt en dator, ­oavsett om den är kopplad till tv:n eller inte.

Det är också den stora nackdelen. En vanlig dator är inte alls gjord för att kopplas till en tv. Att starta filmer, navigera till rätt webb-tv-kanal eller spela musik kommer inte gå så smidigt som du kanske hade hoppats. Räkna inte med att sitta tillbakalutad i soffan. Risken är att du istället fipplar med tangentbord och mus.

Däremot kan du ta klivet och installera ett riktigt mediecenter-program. Det finns flera alternativ, men i grunden fungerar de på samma sätt. Programmet gör det enklare att bläddra mellan filmer, tv-program och musikfiler. I regel är gränssnitten förenklade med stor text som lätt går att läsa på längre avstånd. När det fungerar som det ska är det ren magi att se programmet gå igenom dina filmfiler, hämta information och omslagsbilder automatiskt och visa alltihop i ett prydligt, polerat gränssnitt.

Dessutom har de stöd för insticksprogram som ger tillgång till specialfunktioner – till exempel att hyra film via nätbutiker, se på Youtube-klipp eller strömma musik direkt från Spotify.

Det finns ett antal mediecenter-program som är värda att testa. Bäst av allt – alla de som nämns här är gratis:

Windows Media Center finns inbyggt i Windows 7 (om du har Home Premium, Professional, Ultimate eller Enterprise.) Därför är det lätt att komma igång. Räcker gott för den som mest vill ha ett smidigt sätt att titta på film från soffan eller visa digitala semesterbilder på en större skärm.

XBMC är ett av de mest kända mediecenter-programmen. Det är lite krångligt att komma igång med, men tack vare en stor skara programmerare som gör insticksprogram kan du nästan räkna med att din favorit inom webb-tv kommer att fungera smidigt.
www.xbmc.org

Plex. Alternativet som egentligen är en variant av XBMC. Enklare att använda och snyggare, enligt vissa. Plex finns för Mac, Windows och Linux.
www.plexapp.com

Box utan krångel

Om en mediecenter-dator lockar, men du vill slippa krånglet med inställningar kan en specialbyggd mediebox vara ett alternativ. Den fungerar i princip som en vanlig dator med mediecenter-program installerat – med skillnaden att du slipper installera någonting. Plugga bara in den i tv:n och sätt igång.

De flesta varianter saknar inbyggd hårddisk och har istället stöd för externa minnen som kopplas in via usb-kabel eller över det lokala nätverket. Det gör det enkelt att flytta filer, men räkna med att behöva köpa lagring när du ser till priset. Medieboxar kostar från omkring 800 kronor upp till närmare 2000 kronor.

Ett av de mer uppmärksammade alternativen på senare år är Boxee Box, kanske framförallt på grund av den säregna designen. Systemet har sina rötter i XBMC, så den som har använt det kommer känna igen sig i menyerna. Med ett pris på omkring 1 600 kronor är Boxee Box inte det billigaste alternativet, men den fick fina betyg när den dök upp på marknaden för två år sedan.

Med boxen följer en fjärrkontroll som har enkla start- och stoppkontroller på ovansidan och ett tangentbord i miniatyr på baksidan. Den som hellre vill använda sin Iphone kan ladda hem en app för detta.

Förutom att spela upp dina egna filmer finns ett stort antal appar som ger tillgång till strömmad film och musik direkt i tv:n. Många av dem begränsade till USA, men antalet svenska appar växer. Nuförtiden klarar den dessutom att strömma webb-tv från svenska kanaler som SVT Play. Om du vill hyra film så har Headweb en officiell app för detta. Även Spotify har släppt en bra app för Boxee. Enda nackdelen är att det är lite bökigare att navigera bland stora mängder låtar via gränssnittet.

Naturligtvis är Boxee inte den enda medieboxen. Logitech Squeezebox, Philips Streamium och Verbatim Mediastation är andra populära alternativ. Även Apple och Google har sina egna mediespelare (se nedan).