Stämmer ryktena kommer Apple att lansera sina nästa Iphonemodell i mitten av september. Huruvida den kommer att döpas till Iphone 5 eller endast nya Iphone återstår att se.

Iphone var visserligen banbrytande när den släpptes för snart fem år sedan, men konkurrenterna har hunnit ikapp och skillnaderna har suddats ut mer och mer. Det här är fem skäl till varför du som Androidanvändare inte behöver byta till nya Iphone.

android iphone ios

Hårdvaran

Apple har inte direkt varit den starkaste hästen i stallet vad gäller den senaste hårdvaran. Jämför vi Iphone 4s med Galaxy Nexus som släpptes med en månads mellanrum så visar det en ganska stor skillnad. Galaxy Nexus har en klart snabbare processor, dubbelt så mycket arbetsminne och erbjuder även 4g/lte. Den har även stöd för trådlösa nätverk enligt standarden 5 gigahertz 802.11n.

Iphone 5 förväntas självklart erbjuda bättre prestanda, men det är osäkert om det kommer att räcka jämfört med Samsungs Galaxy S3 och nya modellerna som släpps under hösten.

Jelly Bean

Även om det inte finns speciellt många modeller som kör Android 4.1 Jelly Bean än så innebär den nya versionen en vändpunkt för kampen mellan IOS och Android. Jelly Bean har en rad förbättringar vad gäller prestanda och funktioner, som enligt vissa är bättre än det kommande IOS 6 från Apple.

Har du en äldre modell är det emellertid osäkert om du någonsin kommer att få Jelly Bean, men planerar du att köpa en ny telefon är chansen stor att den kommer att erbjuda det nya mobiloperativsystemet framöver.

Öppenheten

Vill du inte hacka en Iphone med ett så kallat jailbreak erbjuder Android en långt öppnare och mer flexibel miljö. Något som med största sannolikhet inte kommer att förändras i och med Iphone 5.

Öppenheten är inte endast en fördel för tekniknördar som vill trimma sin telefon. Tack vare den öppna arkitekturen ger det även utvecklare större möjligheter att skapa roliga och användbara appar.

Variation

Alla är kanske inte intresserade av att ha den snabbaste och grymmaste telefonen, utan kanske tittar efter andra kvaliteter. En stor fördel med Android är det stor utbudet av olika typer av telefoner. Det finns alltid en modell som passar för någon.

En viktig faktor är även att det finns billigare modeller för de som inte vill eller kan spendera flera tusenlappar på en telefon.

Uppfattning

Iphone har alltid åtnjutit en stor hajp i media och bland användare, men tiderna förändras och stormen har lugnat ned sig och många har börjat kika på alternativ. Iphone känns efter en längre tid ganska ålderdomlig och det har tillkommit relativt få nyheter i IOS den senaste tiden, inte minst vad gäller gränssnittet.

Tack vare den stora variationen i utbud finns det i dag många läckra modeller med olika utformning som konkurrerar med Iphones snygga utformning. Skulle inte Iphone 5 erbjuda något alldeles sensationellt finns det därför stor anledning att tro att många kommer att vända blicken mot Android inför sitt nästa inköp.