En svår konst när man gör prylar i allmänhet är att hitta en sådan där lagom nivå av finesser, hantering, tekniska egenskaper och pris. Många kameror är lite spretiga, det är för mycket av något, för lite av något annat. Liten och lätt, men pillig och svår att hantera. Eller så många finesser att det blir rörigt.

Men med GX1 har Panasonic fått till en trevlig kompromiss, den är lagom på ett bra sätt. Den är liten, men har ändå ett trevligt grepp, med skönt stöd för fingrarna både fram och bak. Den är snabb, tar bra bilder och är ändå inte störande dyr. Den har en hel del yttre reglage, men är inte rörig.

Panasonic GX1
Stabilt. Trots en kompakt form har GX1 ett riktigt bra grepp och knappar och kontrollen är lätta att komma åt och använda.

Bildsensorn är på 16 megapixel och klarar att ge bilder med fina färger och inte störande mycket brus upp till runt iso 3200. Det här är ungefär ett exponeringssteg bättre än majoriteten av kameror med 4/3-sensorer. GX1 exponerar smart och missar sällan, den väljer för det mesta en klok färgbalans, även om standardinställningarna tenderar att ge lite väl varma färger.

Skön att hantera
Det är svårt att bygga ett bekvämt grepp som samtidigt inte blir klumpigt. Men GX1 har stöd för fingrarna både framtill och bak, även om gummidetaljerna kunde varit strävare. Du har en rejäl ratt för olika fotolägen, ett rullhjul vid tummen baktill och de viktigare knapparna baktill sticker ut så du känner dem med fingrarna.

Pekskärmen fungerar fint, vi använde den mest till att visa var i bilden vi ville lägga fokus, något som fungerar bra. Du har även en snabbmeny som du sköter via pekskärmen där du själv styr vilka inställningar som skall vara lätt åtkomliga. Du har även smarta finesser i visningen, till exempel ett ovanligt väl fungerande vattenpass.

Foto med GX1
En trevlig detalj hos GX1 är hur lätt det är att via pekskärmen bestämma var i bilden som autofokusen ska mäta. Du kan alltså snabbt och smidigt lägga skärpan precis där du vill ha den.

GX1 är pigg, den tar lite drygt fyra bilder per sekund och autofokusen är riktigt snabb. Det här är ingen actionkamera som Nikons 1-kameror, men bland spegelfria systemkameror hör den till de snabbare och bättre på att sätta fokus snabbt och rätt.

Bildkvaliteten vid videofilmning är utmärkt. Detaljåtergivningen är mycket bra och kameran hanterar motljus och starka ljuskällor snyggt. Fokus kan vara lite ryckig, men är snabb. Lite jelloeffekt, men ändå bland de bättre.

GX1 kunde haft vinklingsbar skärm och den lösa sökaren kunde varit billigare. Vi testade paketet med det mer påkostade kitobjektivet, där hade vi gärna sett en riktig zoomring. Men i övrigt tycker vi som sagt att Panasonic fått till ett trevligt system.

Panasonic Lumix GX1
Tillverkare: Panasonic, www.panasonic.se
Upplösning: 16,0 megapixel.
Sensorstorlek: Four Thirds (13 x 17,3 mm).
Filmfunktion: 1 920 x 1 080 vid 25 bps.
Objektivfattning: m4/3.
Skärm: 3 tum (460 000 pixlar), pekskärm.
Inbyggd blixt/mikrofoningång: Ja/nej.
Minne: Sd.
In/utgångar: Usb, av-ut, hdmi.
Mått: 11,6 x 6,8 x 3,9 centimeter.
Batterikapacitet: Ingen uppgift.
Vikt: Med batteri och minneskort och kitobjektiv 414 gram.
Cirkapris: 5 900 eller 7 300 kronor beroende på objektiv.

Plus: Bra bildkvalitet, grepp och hantering. Lätt och smidig. Gediget byggd.
Minus: Lite röriga menyer. Dyr extern sökare.
Betyg (8 av 10)