Lokala medier i Kambodja och Washington Post rapporterar i dag att Gottfrid Svartholm Warg greps i torsdags förra veckan av kambodjansk polis i Kambodjas huvudstad, Phnom Phen.

pirate bay Gottfrid Svartholm Warg
Gottfrid Svartholm Warg och Peter Sunde under rättegången mot Pirate Bay-grundarna i februari 2009 (Bild Pär Rittsel).

En talesperson för den kambodjanska polisen, Kirth Chantharith, uppger till Washington Post att gripandet gjordes efter en begäran från svenska myndigheter. Gottfrid Svartholm Warg hålls just nu på det kambodjanska inrikesministeriet i väntan på detaljer från Sverige kring hans brott.

Talespersonen antyder att Gottfrid Svartholm Warg kommer att utvisas från Kambodja om informationen från svenska myndigheter anses skälig, trots att Kambodja inte har något officiellt utlämningsavtal med Sverige.

– Vi agerade på en begäran från den svenska staten. Jag tror han begått något cyberbrott i Sverige och det finns en häktningsorder utfärdad av svenska myndigheter, säger Kirth Chantharith till Cambodia Daily.

PC för Alla kontaktade Pirate Bay-medgrundaren Peter Sunde för en kommentar.

– Vi vet faktiskt inte så mycket mer än vad som står i tidningarna. Ingen från "vår sida" har fått prata med honom, det är bara svenska UD, och de säger ju inget. Svenska polisen hänvisade till "förundersökningssekretess" vilket får oss att gissa på att det handlar om något annat än TPB - eftersom det inte är någon förundersökning där utan en dom som faktiskt redan vunnit laga kraft, säger Peter Sunde till PC för Alla.

PC för Alla har även kontaktat UD:s pressjour men har i skrivande stund inte fått något svar kring ärendet.