I slutet av förra veckan greps Gottfrid Svartholm Warg av kambodjansk polis i hans bostad i Kambodjas huvudstad, Phnom Penh. Gripandet skedde enligt en talesperson för Kambodjas polis på begäran från svenska myndigheter.

En rapport i dagens upplaga av den dagstidningen Phnom Penh Post uppges svenska myndigheter haft ett möte med kambodjanska myndigheter och kommit överens om att Gottfrid Svartholm Warg ska förvisas från landet.

Eftersom Kambodja inte har något utlämningsavtal med Sverige har de svenska myndigheterna begärt att Gottfrid Svartholm Warg utlämnas, något som de kambodjanska myndigheterna enligt Phnom Penh Post ska gått med på.

– Vi kommer att använda immigrationslagen mot honom och deportera honom från vårt land inom kort, säger landets polischef, Sok Phal, till Phnom Penh Post.

Han tillägger även att han inte vet var Gottfrid Svartholm Warg kommer att ta vägen annat än att han måste lämna landet.

– Vi kommer endast att deportera honom, vart han tar vägen har vi ingen aning, men han måste lämna Kambodja, säger Sok Phal vidare.

PC för Alla har kontaktat både UD och Justitiedepartementet för att ta reda på Sveriges inblandning i frågan.

– Om en person är internationellt efterlyst beror det på att svenska rättsvårdande myndigheter vill ha den personen gripen. UD och ambassader kan möjligen vara en förmedlare av kontakter, säger UD:s presschef, Anders Jörle, till PC för Alla.