Chhay Bunna som är chef på den kambodjanska immigrationsenheten uppger till nyhetsbyrån AP att Gottfrid Svartholm Warg överlämnats till två representanter för den svenska staten sent på måndagskvällen lokal tid.

Överlämnandet skedde enligt AP vid flygplansdörren på ett Thai Airways-flyg vid Phnom Penhs internationella flygplats. En representant för svenska UD har även bekräftat uppgifterna till Wall Street Journal.

Gottfrid Svartholm Warg greps av lokal polis för cirka två veckor sedan i den lägenhet han hyrde i Phnom Penh. Enligt den lokala polisen handlade gripandet om att hans visum hade löpt ut. I samband med gripandet upptäckte den kambodjanska polisen att det fanns en internationell arresteringsorder utfärdad på honom.

Efter diskussioner med representanter från det svenska Justitiedepartementet bestämde sig de kambodjanska myndigheterna för att lämna ut Gottfrid Svartholm Warg till de svenska myndigheterna, trots att Kambodja inte har något utlämningsavtal med Sverige.

– Sverige kan begära vem som helst utlämnad varifrån som helst, avtal eller inte. Det faller på motparten, alltså i detta fall Kambodja, att avgöra om man vill eller inte vill lämna ut någon. Avtalet har bara en underlättande verkan om det finns, uppger UD:s presschef, Anders Jörle till PC för Alla.

Gottfrid Svartholm Warg dömdes 2009 tillsammans med sina medarbetare på Pirate Bay till ett års fängelse samt 30 miljoner kronor i skadestånd för upphovsrättsbrott. En talesperson för Polisen uppger till Wall Street Journal att Gottfrid Svartholm Warg kommer att omhändertas av den svenska kriminalvården när han anländer under dagen.

Uppdaterat: Enligt TT kommer Gottfrid Svartholm Warg att landa i Stockholm någon gång under tisdagsmorgonen.