Vi har tidigare sett Samsungs Galaxy S2 med lte-stöd, som var i stort sett en Galaxy S2 med enda skillnaden att den hade stöd för lte, det mer korrekta namnet på det vi kallar för 4g. LG Optimus True HD LTE bjuder i stället på en riktigt bra och högupplöst skärm, vilket den är först med bland 4g-mobilerna. Men den bjuder också på allt det där trista vi inte gillar.

Gingerbread än så länge
Optimus True HD LTE kör gamla Android 2.3, även kallat Gingerbread. Det gjorde Galaxy S2 LTE också, och hade vi testat Samsungs version i dag hade vi helt klart klagat på det. De borde ha hunnit slänga in Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) på den, och även om de lovar att göra det i framtiden är beskeden vaga. Den versionen ska komma under andra kvartalet, sades det. Och ännu har det inte skett.

LG Optimus True HD LTE
Knapprad. Vi hade hoppats slippa knappar längst ned, vilket inte behövs med Andropid 4. Kameran är godkänd och tar bra bilder utomhus, men inomhus i dunkel belysning är det sämre och bilderna blir snabbt oskarpa och brusiga.

Dessutom drar 4g mycket ström, och batteriet mäktar inte med speciellt bra. Det märks ganska snart när vi kör hastighetstester på lite olika ställen. Efter ett par timmar av förvisso ganska hårt användande har batteriet gått ned påtagligt och vi räknar inte med att kunna använda den här telefonen ens en dag med lite mer hårdhänt användning. En lösning, som dock förtar lite poängen med en 4g-telefon, är förstås att stänga av 4g och bara använda det när du måste. Men tyvärr verkar 4g-kretsarna än så länge dra betydligt mer batteri.

Bra hastighet

Hastigheten är det dock inget fel på och vi kommer upp runt 25 megabit per sekund nerladdning och runt 8 megabit per sekund i uppladdning som mest inne i stadskärnan. Hastigheterna beror ju förstås på hur många som använder nätet och hur väl utbyggt det är, men det tuffar på betydligt bättre än 3g och nedströms är hastigheten fullt jämförbar med de hastigheter vi får via trådlöst 100 megabit-nätverk, även om uppströms fortfarande går betydligt långsammare över 4g.

Med en ips-panel ger bildskärmen en riktigt bra bild med hög ljusstyrka och bättre läslighet utomhus i solljus om vi jämför med konkurrerande tekniker som Amoled. Nu är det långt ifrån bra och vid starkt solljus är det inte lätt att se. HTC One X skärm är till exempel klart bättre, men den här är forfarande bra.

Kameran är godkänd och presterar bra färger men klarar sig ganska dåligt i sämre ljusförhållanden. Bilderna blir snabbt oskarpa vid inomhusbilder och att ta närbilder är den inte bra på om det inte är mycket goda ljusförhållanden. Men överlag blir det faktiskt ganska bra bilder utomhus.

Bättre än konkurrenten
Det är ju roligt att skärmen är så pass bra i en 4g-telefon. Den närmsta konkurrenten Samsung Galaxy S2 LTE må prestera bättre i ren prestanda, men har i gengäld en skärm med lägre upplösning. Och eftersom de prismässigt ligger ungefär på samma nivå är det lättare att rekommendera Optimus True HD LTE i stället för Samsungs motsvarighet. Du får helt enkelt en roligare upplevelse i och med den bättre skärmen. Men räkna med att behöva ladda telefonen ofta.


LG Optimus True HD LTE

Tillverkare: LG, www.lg.com
Processor: Dubbelkärnig, 1,5 GHz.
Skärm: 4,5 tum IPS LCD, 1 280 x 720 pixel.
Minne: 1024 MB ram.
Lagring: 4 GB, plats för micro-sd-kort.
Kamera: 8 megapixel.
Övrigt: Gps, wlan.
Operativsystem: Android 2.3 Gingerbread.
Mått: 13 x 6,8 x 1 cm.
Vikt: 135 g.
Pris: 3 500 kronor.

Plus: Skärmen. Datahastigheten.
Minus: Batteriet. Inte senaste Android-versionen.
Betyg (8 av 10)