Numera står wifi och nätverk högt upp på skrivarköparens kravlista. Skrivaren ska skriva ut trådlöst och fungera i ett nätverk. Möjligheten att skriva ut via nätlagringstjänster som Dropbox (i ”molnet” som det kallas) lockar också. Vi har testat fyra multifunktions-skrivare under 1 500 kronor, samtliga med bra utskriftskvalitet och trådlös nätverksanslutning.

Alla hanterar de vanligaste ­minneskorten och kan göra direktutskrifter, skanna och kopiera utan att gå via datorn. Alla utom HP:s modell låter dig skriva ut bilder direkt från digitalkameran, via funktionen Pictbridge. Att installera trådlöst var inget problem hos någon av skrivarna och utskrifts-­funktionerna gick som en klocka.

Som bekant dominerar allt i ett-skrivarna marknaden, och fördelarna är uppenbara. De tar mycket mindre plats än separata maskiner. Förbrukningskostnaden och miljöpåverkan är också viktiga aspekter som allt fler användare tittar på. Men också smidighet och utformning är avgörande. För hemmabruk är det fotoegenskaperna som dominerar – med möjlighet att kunna ansluta till molnet och få fotoutskrifter av god kvalitet.

Bläckstråletekniken har förbättrats betydligt på senare år och oron för både hög förbrukning och intorkade bläck-­munstycken om du använder skrivaren sporadiskt är obefogad.

Skrivarna i testet använder mellan fyra och sex bläckpatroner. Utskriftsekonomin skiljer sig en del där vissa maskiner slukar mer bläck än andra.

Ingen av de testade skrivarna levererar riktigt dåliga bilder även om kvaliteten skiljer sig märkbart. Du får riktigt bra utskrifter och kopior redan med standardlägena, utan att använda några avancerade funktioner.

När du ska välja skrivare bör du ta med bläckkostnaden i beräkningen. Priset på bläcket i förhållande till hur många bilder du får ut på en laddning patroner avgör hur stor kostnaden blir per bild. Så även en skrivare som är billig i inköp kan visa sig bli dyr i längden om bläckkostnaden rusar iväg. Se tabellen på sidan 42 för jämförelse.