Microsoft meddelade i går att företaget upptäckt flera datorer i Kina som levererats med skadeprogram installerade direkt från butik. Skadeprogrammen har använts för att avlyssna på användarna och utföra olika typer av attacker.

– Cyberbrottslingarna är ute efter dig, de gör allt som krävs även om det involverar att börja redan vid början av leveranskedjan, säger Microsofts chef för cyberbrott, Richard Domingues Boscovich.

Microsofts undersökning som gått under kodnamnet Operation b70 slutade med att man lyckades stänga ned ett kontrollcenter som använts för datorer som smittats med skadeprogrammet Nitol. Nitol är ett hackarverktyg som kan användas för att sprida skadlig kod mellan externa enheter.

De smittade datorerna upptäcktes när Microsofts utredare köpt 20 olika datorer från olika it-köpcenter i Kina. Samtliga av datorerna hade olagliga kopior av Windows XP eller Windows 7 installerade.

Tre av datorerna innehöll inaktiva skadeprogram medan en fjärde innehöll ett skadeprogram som aktiverades när datorn anslöts till internet. Microsoft misstänker att datorerna smittats efter att de lämnat fabriken och fått operativsystemen installerade hos de kinesiska datorhandlarna.

– Kunder i västerländska länder löper inte samma risk att köpa datorer som är smittade med virus eller andra skadeprogram, men om de laddar ned program olagligt på internet löper de en stor risk, säger Richard Domingues Boscovich.