Det finns massor av sätt att flytta och kopiera filer i Windows. Du kan till exempel dra och släppa eller markera och välja klipp ut eller kopiera och därefter byta till den nya mappen och klistra in.

Alla alternativ kan vara lite omständliga. Men det finns en annan möjlighet som inte är aktiverad som standard. Det handlar om ett enkelt val när du högerklickar på en fil.

För att få igång den här funktionen krävs att du vågar ändra i Registret. Det handlar inte om några större modifikationer, men som alltid anbefalls försiktighet.

1. Klicka på Start-knappen och skriv regedit i sökfältet längst ned. Klicka på programmet regedit.exe som dyker upp högst upp. Bekräfta frågan från User Account Control med Ja. (Om du fortfarande kör Windows XP, skriv i stället regedit i Kör-fältet och tryck OK.)

2. Använd vänstra panelen och klicka dig fram till registernyckeln HKEY_CLASSES_ROOT\AllFilesystemObjects\shellex\ContextMenuHandlers.

3. filhantering högerklickHögerklicka i högra panelen, välj att skapa en ny nyckel och kalla den Kopiera till.

4. Markera den nya nyckeln i vänstra panelen och dubbelklicka på värdet Standard i den högra. Skriv in {C2FBB630-2971-11D1-A18C-00C04FD75D13}.Observera att detta måste vara exakt och att måsvinge­parenteserna ska vara med.

5. Gör sedan ytterligare en nyckel på samma sätt och kalla den Flytta till. Skriv in {C2FBB631-2971-11D1-A18C-00C04FD75D13} i standard-värdet för denna.

När du har stängt Register-editorn har du plötsligt två nya val när du högerklickar på en fil i Utforskaren: Flytta till mapp … och Kopiera till mapp …

filhantering högerklick
Bekväma funktioner. När du högerklickar på en fil är de här två möjligheterna väldigt användbara.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Tid: 15 minuter.
Program: Windows XP/Vista/7.
Det här lär du dig: Lägga till två nya alternativ som dyker upp när du högerklickar på en fil.