Stardock meddelade i onsdags att företaget nu börjat sälja programmet Start8, ett verktyg som gör det möjligt att återställa den försvunna startknappen i Windows 8.

Start8 kostar fem dollar (cirka 32 kronor) och befinner sig fortfarande i en testversion. De som köper den senaste testversionen får dock tillgång till den färdiga versionen kostnadsfritt när den släpps. Enligt Stardock kommer den färdiga versionen att släppas i samband med att Windows 8 går till försäljning den 26 oktober.

start8 windows 8

Beslutet att ta bort den 17 år gamla startknappen från Windows har skapat stor kritik mot Microsoft från flera håll. Startknappen i Windows 8 har ersatts av det nya gränssnittet som tidigare gick under namnet Metro.

Microsoft har även fått kritik för att det inte längre går att starta Windows i det traditionella gränssnittet utan användarna måste först logga in via den nya startskärmen i ”Metro”. Start8 ger användarna både en startknapp och möjligheten att starta Windows 8 med det klassiska gränssnittet.

Start8 är inte det enda verktyget på området. Classic Shell är ett gratisprogram som erbjuder i stort sett samma funktionalitet.

IDG News