Microsoft Office 2010
Kvar i täten … än så länge

Office 2010 är ett betydligt dyrare val än de övriga alternativen. Drygt två tusen får du betala för en licens. Studenter och i vissa fall hemanvändare kan komma undan billigare. Å andra sidan är sedan programmet ditt hur länge som helst, medan online-tjänsterna fortsätter kosta pengar. Ett alternativ för företag är faktiskt att abonnera på Office 360, i dyraste varianten av tjänsten ingår också installation av vanliga Office 2010.

Microsoft Office är programmet alla konkurrenter vill slå. Dess dominans på marknaden är inte bara tack vare gammal hävd, även om det givetvis är en faktor att Office-dokumenten mer eller mindre är branschstandard. Faktum är att Microsoft också säljer den i särklass mest kraftfulla och funktionsfyllda programsviten.

Där funktionsutbudet i redan kraftfulla Iwork och Libre Office tar slut, fortsätter Microsoft rada upp valmöjligheter, alternativa tillvägagångssätt och smarta detaljer. Är dessa ett måste för att kunna göra ett fullgott jobb? Nej, men de användare som på allvar utnyttjar programmens mer avancerade funktioner kan helt klart ha glädje av Office 2010.

Endast Microsofts program kan öppna och redigera komplexa Office-dokument, både de gamla från Office 2000 (doc, xls, ppt) eller senare Office (docx, xlsx, pptx) med full bibehållen formatering. Office 2010 klarar också de flesta andra format. Dock inte Apples filer från Iwork.

+ Späckat med funktioner. Många bonusfunktioner. Utmärkt formatstöd.
- Klart dyrast. Knutet till en dator.


Apple Iwork
Riktigt bra utom i Excel

Apple Iwork är tre program som köps separat: Ordbehandlaren Pages, kalkylprogrammet ­Numbers och presentations-programmet Keynote. De kostar var för sig 149 kronor. De är alla fullt kompetenta och bland grundfunktionerna du kan tänkas behöva är det inget som saknas.

Iwork har ett lite annorlunda upplägg än konkurrenterna, mer inriktat på visualisering och presentation än Microsoft Office och Libre Office.

Programmen har vissa unika kvaliteter. Inte när det gäller ­specifika funktioner, men tack vare ett upplägg och gränssnitt som – med ett stort urval av ­väldesignade mallar och ­designelement som du lätt kan experimentera med – blir det lätt att skapa snygga och kreativa dokument för till exempel sälj-materiel eller presentationer. Det är helt enkelt roligt att jobba med, vilket inte ska underskattas.

Iwork gör ett godkänt jobb med att importera och exportera filer i andra format än sina egna, och kan hantera de flesta stilmallar och funktioner som Microsofts program spottar ur sig. Programmet talar också tydligt om vad i Office-filer som inte kan importeras.

Svårast har Apple med några av de mer avancerade funktionerna i Excel, och någon möjlighet till att importera och köra Excel-makron finns inte. Däremot har Apple sitt egna Applescript, i vilket en användare kan göra sina egna Mac-specifika makron i stället.

+ Användarvänligt. Lätt skapa snygga dokument. Överkomligt pris.
- Endast Mac. Problem med Office-filer.


Google Drive
Påhittigt trots formatkrav

Googles Office-funktion är en del av Drive, den fem gigabyte stora online-lagringen som alla med Gmail-konto får. Det är här du laddar upp de filer du vill öppna och redigera, eller skapar nya. Drive är gratis för privatpersoner. Företag får abonnera på tjänsten Google Apps for Business som kostar 34 kronor i månaden per användare. Då ingår också e-post med eget domännamn, webbsajt för företaget och annat nyttigt.

Googles ordbehandlare, kalkyl och presentation är bara delar av Drive. Gränssnittet är mycket avskalat, med betydligt färre funktioner än i de stora programmen som installeras på datorer.
Samtidigt får du möjlighet att direkt infoga Youtube-klipp i dokument och presentationer, egen skapad grafik från ett verktyg direkt i appen, språköversättning med Google Translate och möjlighet att googla efter information i en sidopanel medan du jobbar.

Du kan ladda upp filer i alla format, men för att redigera dem måste de göras om till Googles eget format. Det innebär att du förlorar de mer avancerade inställningar och funktioner som Google inte kan hantera och skicka tillbaka intakt till avsändaren. Och Google är inte helt bra på att visa filer från Microsoft Office och Libre Office korrekt.

Däremot är Drive den enda tjänsten i testet förutom Apple som kan öppna Iwork-filer.

+ Billigt eller gratis. Många mervärden för företag. Bra extrafunktioner.
- Få grundfunktioner. Problem med import av andra format.


Libre Office
Gratis räcker ganska långt

Libre Office laddas hem och installeras på datorn. Det är byggt på öppen källkod och är gratis för alla, från hemanvändare till företag och myndigheter. Trots det är det riktigt kraftfullt, med de flesta avancerade funktioner du kan behöva i jobbet.

Till utseendet påminner det om gamla Office 97 och 2003, med flyttbara knapprader med massor av funktioner ovantill eller på sidan. Funktionsmässigt är det också där programmen ligger.

Tyvärr innebär det att sådant som koppling till onlinelagring, och möjligheterna att samarbeta i dokument som finns där saknas.
Förutom Word- Excel och Powerpoint-motsvarigheter får du ett enkelt ritprogram, en databashanterare och ett program som hjälper dig skapa komplexa matematikformler.

Libre Office är det program som förutom Microsoft Office är bäst på att öppna och redigera moderna Microsoft Office-filer i formaten docx, xlsx och pptx. En handfull av de avancerade funktionerna kan falla bort, men formatering och innehåll ser bra ut. Libre Office kan hantera makron i vba, och att importera dokument från Microsoft Office med makron går bra. För det mesta.

+ Alla klassiska Office-funktioner. Bekant gränssnitt för många. Gratis.
- Ingen dokumentdelning. Delvis problem med externa format.


Microsoft Office Web Apps
Microsoft sämre på nätet

Med ett Live-konto har du tillgång till ett helt gäng smarta tjänster. Däribland Skydrive, Microsofts egen onlinelagring med sju gratis gigabyte. Till denna är Office Web Apps kopplad. Det är miniversioner av Word, Excel och Powerpoint, fast i webbläsaren, och gratis. Företag betalar en liten slant per månad, men får tillgång till fler funktioner.

Man kan tro att Office på webben slår de andra molntjänsterna med hästlängder, eftersom för-lagan Office 2010 är så bra. Men då tror man fel. Office Web Apps är den minst innehållsrika lösningen i testet. Du har mycket begränsade alternativ för formatering av dokument och innehåll. För enklare jobb duger det, men saknar sådant som möjlighet att redigera stilmallar, placera bildelement och redigera befintliga adresser i länkad text.

Office Web Apps har svagast stöd för import och export av andra programs filformat. Men den kan läsa och redigera alla Office-filer utan problem även om den inte alltid kan påverka avancerad formatering från ett Office 2010-dokument. Gränssnittet är riktigt snyggt och ser ut som Office. Den som har kört Office 2007 eller 2010 tidigare, kanske på jobbet, kommer inte ha några problem med att komma igång.

+
Gratis eller billigt. Användarvänligt. Hanterar Microsoft Office-filer perfekt.
- Begränsat. Kräver ­uppkoppling. Dåligt stöd för andra format.


Zoho Docs
Testets stora överraskning

Relativt okända Zoho är ett smörgåsbord där du sätter ihop din egen svit med verktyg. Delen med ordbehandlare, kalkyl, chatt och presentation är gratis för alla, men resten kostar lite för företag. Vi har testat Zoho Docs, som är motsvarigheten till Google Drive och Skydrive, med fem gigabyte lagring och smidig koppling till kontorsprogrammen.

Zoho Docs har det mest mångsidiga utbudet av småfunktioner. Här finns hantering av fotnot, sidhuvud, paginering, digitala signaturer och bokmärken i ordbehandlaren, dataimport från css och externa webbsidor och till och med makroinspelning och vba-programmering i kalkylprogrammet (import av Excel-filer med färdiga makron är dock krångligt). Ordbehandlaren har inte stilmallshantering, vilket kan ställa till bekymmer om du ska arbeta med långa dokument.

I Zoho kan du öppna filer och spara dem i Office-format. Du kan förlora lite i formateringen, men mindre än hos till exempel Google.

+ Gratis eller billigt. Funktionsrikt! Snyggt, snabbt gränssnitt.
- Förvirrande navigering mellan program. Inga stilmallar. Lite problem med dokumentimport.

Microsoft Office Home and Student 2010 Sve

Bästa pris just nu: 1250 kr