Håll i er – läget har förändrats helt för kontorspaketen. ­Elefanten Microsoft Office har växt till en spretande ­samling program med allt från gamla hederliga Word och Excel till databasprogram, planeringsverktyg, en chatt- och videosamtalsklient.

Samtidigt har konkurrenternas arbetsmyror (som är gratis) blivit populära. Openoffice och Libre Office ger både hem-användare och företag ett fritt alternativ som även stora företag går över till.

Det här är en orsak till att Microsoft ­lanserade Office 2010 Starter, en gratis version av Office med nedbantade Word och Excel i varje ny dator som har Windows 7 Home Premium förinstallerat.

Det är inte slut där. Det mest spännande sker ute på internet, i så kallade molntjänster som låter dig lagra, skapa, redigera och dela textdokument, kalkylblad, presentationer och andra filer, med fullfjädrade Office-kloner som körs i webbläsaren.

En vildvuxen samling

I det här testet har vi tittat på ett axplock av de mest spännande Office-alternativen. Till att börja med Office 2010, standard-valet för de flesta användare. Det kostar en slant, men är erkänt pålitligt.
Libre Office är det snabbast växande gratisprogrammet. Det är en variant på Openoffice, som utvecklas delvis av avhoppare från Openoffice-projektet.

Vi tittar också på två utpräglade webbtjänster. Den ena är Google Docs, ett gäng Office-liknande funktioner som alla med Gmail redan har men som få har upptäckt och använder. Den andra heter Zoho Docs och är en lite mindre och fristående leverantör med en riktigt spännande kontorssvit, men också sådant som webbmejl chattsystem, wiki och mycket mer, det mesta gratis för privat användning.

Till sist kikar vi även på Apples Iwork. Mac är en egen liten värld, men Microsoft Office, Libre Office och alla molnvarianter funkar på Mac. Därför är det intressant att se om Apples egen kontorssvit är värd pengarna. l