10 skäl att uppgradera till Windows 8

1. Fungerar på surfplatta
Det har funnits surfplattor som har kört Windows 7 tidigare, men ingen av dem har fungerat särskilt bra. I och med lanse­ringen av Windows 8 får Microsoft däremot ett operativsystem som passar för både datorer och surfplattor.

Hemligheten är att Windows 8 har fått ett gränssnitt som passar för pekskärmar. Du väljer alltså själv om du ska styra datorn med tangentbord, mus
eller fingrarna.


2. Utnyttjar sociala medier
Kopplingen till olika sociala medier är en viktig del i Windows 8. Poängen är att alla uppdateringar och kommunikation samlas på samma ställe, oavsett vilken tjänst du använder. Du ser med andra ord en persons adressuppgifter, Facebook-uppdateringar och Twitter-inlägg i samma flöde.


3. Kopplad till molnet
Windows 8 är intimt hopkopplad med molnet och Microsofts näthårddisk Skydrive. Det innebär bland annat att dina kontaktlistor, kalendrar och inställningar är lätta att synka mellan olika datorer. Du kan också på nolltid dela exempelvis bilder med andra – utan att skicka stora filer via mejl.


4. Kör appar
En stor nyhet i Windows 8 är den inbyggda butiken Store. Här går det att köpa appar (som är ett annat namn för program), precis som i Ipad och Android-mobiler. Det går både att köpa appar och att hämta hem sådana som är gratis.

Windows 8-appar kan både integrera med Windows och med varandra.


5. En personlig startsida
Det nya gränssnittet i Windows 8 är modernare och fräschare än tidigare och Microsoft har lagt ned mycket kraft på färger, typsnitt och liknande.

Dessutom får du helt nya möjligheter att skräddarsy din dator och göra startsidan mer personlig. Du kan exempelvis lägga in nyhets­uppdateringar, väderprognoser, kalendrar och dina vänners Facebook-inlägg. Start-sidan uppdaterar sig själv, vilket gör att den alltid är aktuell.


6. Logga in med bild

Windows 8 bjuder på många kul detaljer. Du kan exempelvis byta ut ditt tråkiga lösenord mot en bild! För att logga in ritar du ett mönster i din bild. Hur mönstret ska se ut och vilken bild det ska vara väljer du förstås själv!


7. Inbyggt antivirusskydd

Windows 8 har ett inbyggt skydd mot virus och andra skadliga program, och det slås på om du inte installerar något annat säkerhetspaket. Dessutom skyddas datorn redan i startögonblicket.


8. Kallstart – på 8 sekunder
Windows 8 startar snabbare än tidigare Windows-versioner. På Microsofts testdatorer tog det bara åtta sekunder att få igång den dator som var helt avslagen.

Är åtta sekunder för lång tid? Sätt då datorn i det avancerade viloläget. I det här läget drar den nästan ingen ström, men är ändå upp­kopplad. Den vaknar till liv om det exempelvis kommer ett mejl, och kan vara upp­kopplad i flera dagar innan batteriet tar slut.


9. Lätt att tömma och fräscha upp
Med hjälp av Windows 8:s Remove-funktion kan all information raderas och datorn återställas till samma läge som när den var ny. Det här är bra för dig som ska sälja din gamla dator – och vill vara säker på att ingen privat information finns kvar. Det finns även en liknande funktion för att installera om Windows, men behålla alla dokument.

Båda de här funktionerna har funnits tidigare, men de är nu lättare att använda och det går mycket snabbare.


10. Enklare Aktivitetshanterare – och svårare
Det har länge gått att få fram den så kallade Aktivitetshanteraren (Task Mana­ger) genom att trycka Ctrl+Alt+Del.

I Windows 8 finns den kvar, men i ny form. Du väljer nämligen mellan ett enkelt visningsläge, där det enda du kan göra är att avsluta program som krånglar. I det avancerade visningsläget får du däremot se massor av teknisk information om allt som sker i datorn.