Så funkar Windows 8

Välkomstskärm
När du slår på en Windows 8-pc möts du av en färgglad välkomstskärm (lock screen) som visar exempelvis tid och datum. Klicka med musen, tryck på tangentbordet eller peta på pekskärmen så öppnas inloggningssidan.

Inloggning
Du loggar in både på datorn och på Microsofts webbtjänster. Du kan välja mellan ett vanligt lösenord och ett bildlösenord, där du loggar in genom att rita ett mönster i en valfri bild. När du har loggat in kommer du till Start-sidan.

Desktop
Om du byter till Desktop-läget fungerar Windows precis som vanligt, men hörnen får en ny funktion. Högerhörnen tar fram Windows 8- menyn, övre vänstra hörnet visar dina appar och nedre vänsterhörnet tar dig till Start-sidan.

Ställ in
Om du högerklickar på en bricka kan du göra olika inställningar. Du kan lägga till eller ta bort ikonen från Start-sidan och Aktivitetsfältet, och du kan även helt avinstallera programmet/appen. Andra möjligheter är att ändra brickans storlek och att styra de automatiska upp­dateringarna av exempelvis väderprognoser eller nya mejl. Knappen All apps använder du för att visa alla program och appar som är installerade på datorn.Start

På Start-sidan visas allt innehåll i form av ”brickor”. För att starta är det bara att peka med fingret eller klicka med musen. För att flytta en bricka klickar/pekar du på den, håller musknappen/fingret nere och drar. De färgglada brickorna visar appar medan de mörkblå är traditionella Windows-program. Som du ser kan appbrickorna visa väderprognoser, nya mejl, nyhetsuppdatering och liknande saker direkt.

Använder du mus har skärmens hörn fått betydelse. Om du för musmarkören till något av hörnen till vänster kan du växla mellan dina öppna program/appar medan de högra hörnen tar fram en meny. Använder du pekskärm sveper du i stället med fingret från kanterna (se faktarutan till höger).

Windows 8-menyn
Den meny som du får fram genom att klicka/svepa till höger innehåller fem knappar:
Search låter dig söka efter program, inställningar och filer – men även bland mejl, på internet eller i en viss app.
Med Share delar du material med andra via exempelvis mejl och sociala nätverk. Funktionen fungerar i de flesta appar.
Start tar dig direkt till Start-sidan, oavsett var du befinner dig.
Devices visar vilka enheter du har kopplat till datorn, exempelvis kameror, mp3-spelare och skärmar.
Settings låter dig göra inställningar – både i den app du har framme och i själva systemet.

15 smarta appar som ingår

De förinstallerade apparna får du fram genom att högerklicka med musen eller genom att dra med fingret från skärmens över- eller nederkant. Mail motsvarar e-postprogrammet Windows Mail och Internet Explorer är app-versionen av Microsofts webbläsare. Messaging används för att chatta i både Microsofts eget Messenger och i Facebook.

People är en sammanslagning av datorns adressbok och sociala medier som Face­book, Twitter och Linkedin. Du samlar här en persons kontaktuppgifter och uppdateringar på samma ställe. Du har förstås också tillgång till valfri kalender i appen Calendar. För att hålla dig uppdaterad finns appar som Väder, Ekonomi och Nyheter.

I Skydrive lagrar du musik, bilder, filmer och andra dokument. Kartor visar Bing Kartor och Resor ger dig guider till spännande resmål. Med Photos kommer du åt bilder på din hårddisk och i molntjänster. Music, Video och Spel gör samma sak med annat material.