Det är tre år sedan sist. 2009 lanserades Windows 7, och
nu kommer efterföljaren ­Windows 8.

Tre år kan verka som en kort tid, men i teknikvärlden är det en mindre evighet. 2009 fanns inga surfplattor, och de smarta mobiltelefonerna var fortfarande ovanliga. Vi hade ännu inte vant oss vid att styra våra prylar genom att peka på skärmen utan använde fortfarande mus och tangentbord.

När Microsoft nu lanserar Windows 8 ser världen helt annorlunda ut än för tre år sedan, och samma sak gäller med Windows.
– Windows 8 är ett generationsskifte, säger Antoine Leblond som är chef för Windows Web Services. Till skillnad från Windows 7 bygger den inte på samma grund som Windows 95.

Nej, Windows har förändrats, och inspirationen har hämtats från surfplattor och smarta mobiltelefoner. Den stora nyheten är att Windows 8 fungerar lika bra på stationära värsting­datorer som på tunna surfplattor. Micro­soft hoppas därför kunna ta tillbaka initiativet från Apple Ipad och Google Android, som hittills totalt har dominerat marknaden för surfplattor.

De närmaste månaderna kommer vi att få se en rad lanseringar av surfplattor som kör Windows 8, och även vanliga datorer börjar nu utrustas med Windows 8. Men är det värt att uppgradera sin befintliga dator? Och vad kan vi vänta oss om vi gör det?

På nästa sida kan du läsa om de största anledningarna till att uppgradera - och de största anledningarna till att inte uppgradera.

Vi har även sammanställt svaren på de vanligaste frågorna om Windows 8. Dessa hittar du här.