Utvecklingen går tack och lov framåt, och nu har tekniken för trådlös bildöverföring
har äntligen blivit ett stabilt och smidigt alternativ till
att rulla ut kablar.

Okej, det har länge funnits sätt att sända bildsignalen från ena änden av rummet till den andra utan att behöva dra kabel. Men lösningarna har varit usla, med krångliga system, bökiga bordsantenner som ska riktas mot varandra och en bildkvalitet som aldrig övertygat. Framför allt har signalen varit känslig för minsta störning, räckvidden under all kritik och hackig. Frusen eller brusig bild hörde till vardagen.

Det slipper du nu, och det är intressant eftersom du vill kunna visa bilden från bärbara datorn, din smartphone eller ­surfplattan på tv:n i vardagsrummet.

Så hur långt har tillverkarna kommit? Tja, än så länge är de flesta bra tekniker väldigt färska, och produkterna som utnyttjar dem är få.

En av de mest intressanta är Intels widi. Det är en teknik som är inbyggd i nästan alla nya Intel-baserade bärbara datorer. Och vi ­hoppas och antar att även Windows-­surfplattor i stor utsträckning kommer att fungera med widi.

Widi står för wireless display (trådlös bild) och är en teknik som använder wifi-enheten i datorn för att strömma bild till skärmar, tv-apparater och projektorer med widi-mottagare inbyggda.
Sådana är sällsynta än så länge, så det vi testat här är de första adaptrarna för widi, som du ansluter med hdmi-kabel till en ”vanlig” tv utan widi.

Förutom widi finns det andra produkter som är baserade på andra tekniker. Men väldigt få av dem erbjuder bra bildsignal i full hd och det surroundljud vi förväntar oss av en hdmi-anslutning.

Till det här testet fick vi tag på två som använder tekniken whdi (wireless home digital interface). En annan vanlig teknik är att föra över signalen via trådlös usb. De ­klarar dock bara 720p-bild.

Här är alltså ett första test för dig som vill ha trådlös bild från datorn till tv:n, men inte vill köpa en ny tv i riktigt än. l

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning