Asus Wavi
Extremt smidig installation

Asus Wavi är den största av videolänkarna i testet. Den består av två stora, platta gråa klumpar som är snygga men tar upp plats. Den ena ansluts till datorns hdmi-port och den andra kopplas till tv:n. De kopplas automatiskt till varandra, så installationen är extremt smidig. Plugga in, ge båda enheterna ström och installera drivrutiner som gör att datorn hittar tv:n som extern skärm. Det går på ett par minuter. Sedan har din dator en ny extern skärm.

Du kan spegla eller utöka Skrivbordet, precis som om du vore direkt ansluten. Det här fungerar likadant och utan problem på alla de testade produkterna.

Sedan har också Wavi usb-kontakter, så med rätt program installerat på datorn blir mottagaren vid tv:n också ett usb-nav. På så sätt kan du koppla in mus och tangentbord i vardagsrummet. Eller kanske webbkameran. Allt fungerar dock inte. Usb-pinnar, 3g-modem och externa hård-diskar känner den inte igen.

Wavi använder tekniken ­Animon whdi, som utnyttjar 5 gigahertz-bandet. Den har längre räckvidd och högre data-kapacitet än de två andra teknikerna i testet. Den klarar också 3d i upp till 24 bilder per sekund, så det går bra att spela en blu-ray-film med 3d-innehåll. Vid fri sikt får du bra bild upp till 25 meter, och ett par innerväggar emellan till trots får vi fortfarande bild utan artefakter vid 8 meters avstånd. En tjock betongvägg ställer dock till med problem.

Asus Wavi är ett suveränt ­alternativ om du har fast pc i ett rum och vill ha bilden på tv:n i vardagsrummet. Men det är inte flexibelt för den som har bärbar dator, och ganska dyrt.

+ Utmärkt räckvidd och stabilitet. Usb-länk. Lätt att installera.
- Högt pris. Passar sämre för bärbar dator.


Devolo Vianect AIR TV
Smidig men inte bästa bild

Det är fortfarande ont om alternativ som hanterar full hd. Devolos Vianect Air TV hör till de populära alternativen i klassen under, det vill säga trådlösa video­länkar som klarar upp till 720p i bildformat. För övrigt är kapaciteten ungefär som i testets två widi-dosor. Tio meters räckvidd för signalen i ett rum med fri sikt och upp till 5.1 surroundljud.

Liksom Asus Wavi är det här en enhet där du ansluter i bägge ändarna, både på datorsidan och i teven. Men här är det en liten usb-pinne på datorsidan i stället för en fet box . Den ser ut ungefär som ett 4g-modem, du pluggar in och fäller upp som en liten antenn. Det gör den mer flexibel än Asus lösning. Mottagaren ser också ut som en usb-pinne som är instoppad i en liten docka. Den går att ställa på ett bord eller montera på väggen. Eller fästa direkt på ­projektorn upphängd i taket.

Tyvärr är kvaliteten på över-föringen inte lika bra som i Asus Wavi, eller de två widi-dosorna. Den maximala räckvidden är som sagt lägre, och även vid fri sikt runt 7-8 meter från mottagaren upptäcker vi hur bilden blir väldigt känslig för störningar.

Sitter du i tv-soffan med datorn i knäet ska det inte vara några problem, men annars tycker vi att den här pinnen inte är värd ­pengarna. Det är den bästa i sitt slag just nu som vi hittills sett – det vill säga en ”obunden” ­lösning för den bärbara datorn.

Widi-dosorna kräver ju att man har en Intel-dator med widi. Här krävs bara en usb-port.

+ Flexibel användning. Passar de flesta datorer.
- Ingen vidare bildkvalitet. Störningskänslig.


D-Link DHD-131
Toppenlösning – men bara för nya datorer

DHD-131 från D-Link går också under namnet Mainstage, vilket kan förvirra om du letar efter den i till exempel en nätbutik. Det är en liten svart dosa som du ­ansluter till ett vägguttag och till tv:n med en hdmi-kabel. Eller med kompositvideo, analogt ljud eller digitalt ljud med spdif-utgång. DHD-131 är bara själva mottagaren, sändare måste du ha i datorn. Alla nya ultrabook-­datorer ska till ­exempel ha widi inbyggt, men även många andra med Ivy Bridge-plattform.

På datorn finns programmet Intel Widi Application då förinstallerat, vilket är ett enkelt gränssnitt som söker upp om det finns widi-mottagare och parar ihop dessa med datorn, precis som bluetooth-enheter. Koppla in, slå på tv:n, där visas en pin-kod som du matar in i datorn. Sedan är det klart, och det du anslutit till dosan blir en skärm ansluten till datorn.

Bildkvaliteten är utmärkt, så länge du håller dig inom det rekommenderade avståndet, max tio meter, och inte har tjocka väggar mellan datorn och mottagaren. Men vanligt är antagligen att man har datorn i samma rum, och då flyter allt på i full hd utan problem. Däremot upplever vi att bilden är mer fördröjd än för Asus Wavi och Devolos Vianect Air TV. Upp till en sekund jämfört med samma bild på datorn. Det kan göra det svårt att till exempel spela spel eller köra videosamtal.

+ God bildkvalitet. Stabil bild. Lätt att använda.
- Endast för nya Intel-datorer. Fördröjd bild. Vissa störningar utan
fri sikt.


Netgear PTV2000
När bra pris är en fördel

Den andra widi-lösningen vi fick tag på är från Netgear och heter PTV2000 eller Netgear Push2TV HD. Ja, även den har dubbelnamn av någon anledning.

Precis som D-Link DHD-131 rör det sig om en liten dosa som bara är mottagare. Sändare förväntas du alltså ha i datorn.

Här har du nästan lika många alternativ för hur du ansluter tv:n, utom digitalt ljud (spdif). Men du får leta länge för att inte hitta en tv eller projektor i dag som inte har hdmi-ingång, så för de flesta är det irrelevant.

Installationen går lika snabbt som för D-Links dosa. Med ett undantag. I D-Links fall fick vi para ihop enheterna och verifiera att de hör ihop med en kod.

Här hittar vi Netgears mottagare och kopplar upp oss direkt, utan att identifiera oss. Det ­verkar en aning osäkert, om det inte är så att vi missat någon väldigt enkel inställning.

Bildkvaliteten är även här mycket god, att spela en film i full hd från datorn går hur bra som helst. Vi tycker också att Netgear presterar bättre på långa avstånd än D-Link. Vi har däremot samma påtagliga fördröjning i bilden, mellan en halv och en sekund, som upplevs tydligt. Skillnaderna mellan D-Links och Netgears mottagare är dock minimala. Det som talar till ­Netgears fördel är ett aningen lägre pris. I båda fallen kan din dator behöva uppgradera ­widi-­programmet, något som gör att många användare av widi har rapporterat problem till en ­början.

+ God bildkvalitet. Stabil bild. Lätthanterat.
- Endast för nya Intel-datorer. Fördröjd bild.


Zyxel WHD6215
För flera bildkällor

Zyxels bidrag kör samma teknik för videoöverföring som Asus Wavi, och lösningen är snarlik. Det handlar om två bordsplacerade dosor (de går också att hänga på väggen) där bildkällan ansluts i ena dosan och tv:n i den andra. Så länge du har en hdmi-signal är enheterna automatiskt sammankopplade, och i en dator dyker tv:n upp som extern skärm.

Liksom Asus Wavi rör det sig också om två ganska rejäla dosor. Här är mottagaren lite mindre, men å andra sidan är både sändare och mottagare rätt bulliga i designen, vilket gör att de kan vara svåra att placera diskret ur vägen.

Prestanda i videoöverföringen matchar också. Du får räckvidd en bit över 20 meter vid fri sikt och inga avgörande problem genom en tunn vägg på kort avstånd. Asus variant verkar dock ha en lite bättre överföring genom väggar. Som mest får vi 1080p-bild med 60 bilder per sekund, eller 1080p 3d med 24 bilder per sekund, och surroundljud via hdmi.

Sändaren för WHD6215 har fyra hdmi-portar, så att du kan ansluta inte bara datorn utan också en spelkonsol, mediespelare, smartphone, dvd-spelare, och så vidare. En knapp på sändaren växlar medan mellan bildkällorna. Du får också med en liten fjärrkontroll, som inte gör något annat än väljer vilken av de fyra bildkällorna som ska visas. Det gör den till ett intressant val om du inte kan eller vill dra kablar mellan tv-bänken och hemmabioprojektorn.

+ Utmärkt räckvidd. Enkel installation. Flera videoingångar.
- Högt pris. Passar sämre för bärbar dator.