Microsofts app-butik, Windows Store, har i dagsläget endast cirka 2 000 appar för det nya gränssnittet i Windows 8 som tidigare kallades Metro. Siffran är låg jämfört med utbudet hos exempelvis Apples App store med 700 000 appar för IOS och Google Play med 675 000 appar för Android.

Processortillverkaren AMD har tillsammans med programföretaget Bluestacks inlett ett samarbete som ska göra det möjligt att köra en halv miljon Androidappar på enheter med Windows 8 och AMD-processorer.

Bluestacks släppte förra året en emulator som gör det möjligt att köra Androidappar på en Widnows pc. AMD visade snabbt intresse för tekniken och investerade i företaget. Bluestacks emulator som tidigare var optimerat för Intels processorer har nu utökats med stöd för AMDs processorer.

appzone amd

Med hjälp av AMDs nya app-butik, Appzone, kan användare ladda ned cirka 500 000 Androidappar som fungerar på en pc. AMD uppger att företaget kommer att samarbeta med flera datortillverkare och inkludera Appzone i deras datorer och surfplattor som använder AMDs processorer.

– App-butiker och appar representerar en miljardindustri. Affärsmodeller som bygger på Bluestacks teknik kan ta del av den otroliga tillväxten i det mobila ekosystemet, säger Bluestacks vd, Rosen Sharma.

För närvarande kan appar kontrolleras med hjälp av mus och tangentbord. Androidanvändare kan föra över sina mobilappar till sin pc med hjälp av Bluestacks app Cloud Connect.

Androidapparna fungerar även på datorer med Windows 7 som kör på AMDs processorer.

IDG News