En av fördelarna med att plåta digitalt är att det har blivit så lätt att dela med sig av sina fotografier. Du kan ge alla kompisarna från semesterresan en kopia utan att det kostar dig ett öre.

Många delar med sig av sina bilder genom att kopiera över dem till ett usb-minne eller en cd-skiva, men det här är förstås krångligt med personer som vi inte träffar dagligen.

Ett annat vanligt sätt är att skicka fotografierna per mejl, men inte heller det här är optimalt. Många mejlsystem klarar inte av speciellt stora bilagor, och risken att bilderna inte kommer fram är stor.

Delar vi bilder via sociala nätverk som Facebook blir de å andra sidan lite för hårt nedkrympta.

Offentligt eller privat
En bättre lösning är att dela med sig av sina foton i ”molnet”. Det här betyder att du laddar upp bilderna på en ­serverdator hos ett externt företag. Här blir bilderna tillgängliga 24 timmar om dygnet, och det är du själv som väljer vem som ska komma åt dem.
skydrive
När PC för Alla under hösten testade gratistjänster för att dela med sig av sina bilder blev vinnaren Microsoft Skydrive.

Genom att använda Skydrive har du själv kontroll över hur du vill dela. Du kan välja att göra bilderna helt offentliga så att hela världen kan se dem – eller låsa dem så att bara du själv kommer åt dem. Men det går förstås också bra att låta vissa utvalda personer komma åt fotona. Du bestämmer själv om de bara ska få se bilderna eller om de även ska få redigera.

Mottagaren kan välja att titta på bilderna på skärmen, men det går även att ladda hem dem till den egna hårddisken. Och det ställs inga krav på att mottagaren ska vara Skydrive-användare. Du kan alltså dela dina fotografier med precis vem du vill.
__________________________________________________________________

Snabbguide: Skydrive

Svårighetsnivå: Enkel.
Program/tjänst: Skydrive (skydrive.live.com)
Tid: 5 minuter.
Det här behöver du:

  • Ett antal digitalbilder.
  • En internetuppkoppling.

Det här lär du dig:

  • Hur du registrerar ett Skydrive-konto och hur du loggar in.
  • Att dela bilder med andra direkt i webbläsaren.
  • Hur du använder programmet Photo Gallery för att ladda upp bilder.