Teknikbloggen Android Police uppger att man analyserat en ny resursfil för Google Play-appen som följer med Android. En resursfil består av ett litet program laddas i minnet innan en app körs.

Enligt Anand Sundaram på säkerhetsföretaget Bit9 visar rapporten från Android Police två saker. Den nya resursfilen kommer att analysera alla appar på en telefon innan de körs. Resursfilen kommer då att avgöra om en app är skadlig eller inte innan den får tillåtelse att köras på en telefon.

Resursfilen kommer enligt Anand Sundaram att innehålla signaturer för skadlig kod som uppdateras löpande. Det betyder att om en app innehåller skadlig kod så kommer användaren tillfrågas om appen ska få köras eller inte. Dessutom kommer användaren att varnas om en skadlig app laddas ned till telefonen från internet.

Det är inte första gången Google skärper säkerheten kring Android. Tidigare i år meddelade företaget att man dragit i gång ett program med namnet Bouncer som aktivt söker igenom Google Play för att hitta appar med skadlig kod.

Bouncer erbjuder dock inte en vattentät säkerhetslösning då vissa hackare lyckades släppa appar som inte innehöll någon skadlig kod, men som laddade ned den skadliga koden efter att användaren installerat appen på sin telefon.

Google har inte kommenterat uppgifterna från Android Police.