I Windows finns något som kallas filassociationer. Det innebär att varje filtyp är ­associerad med ett standardprogram som öppnas varje gång du dubbelklickar på en fil av den sorten.

Om du inte är nöjd med detta programval, utan till exempel hellre vill att dina bilder öppnas i ett helt annat bildhanteringsprogram, är det inte särskilt svårt att ändra på detta. Du kan genomföra ändringen hur ofta du vill och vi visar hur det går till i Windows Vista och Windows 7.

filassociation dubbelklick
1. Öppna med. Högerklicka på en fil av den typ det gäller (en textfil i vårt exempel) och välj Öppna med. Om det här alterna­tivet inte finns har filtypen ingen association. Välj då i stället Öppna. Gå annars vidare med Välj standardprogram.

filassociation dubbelklick
2. Hoppa över. I det senare fallet dyker det upp en ruta som ­meddelar att filen inte kan öppnas. Hoppa över webbsökningen genom att pricka för Välj program i en lista över installerade ­program.

filassociation dubbelklick
3. Välj program. Om det program du vill använda redan finns listat är valet enkelt. Du kan också klicka på den lilla nedåtpilen för att se fler. Markera önskat program, se till att det finns en bock vid Använd alltid detta program för att öppna den här filtypen och klicka på OK.

filassociation dubbelklick
4. Hitta fler. Hittar du inte önskat program, använd knappen Bläddra och leta fram exe-filen för det program du vill använda med hjälp av Utforskaren. Efter ett klick på OK finns det med i listan och du kan välja enligt punkt 3.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program: Windows Vista/7.
Tid: 5 minuter.
Det här lär du dig:

  • Att associera filer till specifika program.