När Microsoft lanserade Windows 7 för tre år sedan rekommenderade jag alla som kunde att uppgradera. Tidigare Windows-versionerna, som Windows XP och Windows Vista, var ökända för sin bristande säkerhet, och användarna riskerade att drabbas av virus och hackarattacker. Windows 7 var däremot ett säkert och stabilt system, och det fanns därför all anledning att byta upp sig.

När nu Windows 8 lanseras finns inte alls samma starka skäl att uppgradera. För den som har en vanlig dator utan pekskärm erbjuder Windows 8 egentligen bara en ansiktslyftning.

Naturligtvis ska operativsystemets yta inte underskattas. Som du har sett i vår sammanställning finns det massvis med nya och smarta funktioner. Det blir lättare att hålla koll på sina sociala nätverk och att dela material med andra. Lanseringen av en appbutik gör att datorn påminner mer om våra smarta mobiltelefoner, och förhoppningsvis kommer den snart att fyllas med fantastiska appar.

Men en uppgradering är definitivt inget måste. Windows 7 är fortfarande ett utmärkt system, och du kan använda det många år
till utan problem. Eftersom 7:an och 8:an bygger på samma grund kan du utan problem köpa nya program
och köra på din gamla dator.

När du köper en ny surfplatta eller en ny dator får du Windows 8 på köpet, och då är jag övertygad om att du kommer att uppskatta det. Men att uppgradera din gamla dator ska du bara göra för att du vill. Inte för att du tror att du måste.