I dag är din smartphone en självklar ersättare till din dator. I alla fall för det som en pc används mest till: e-post, direktmeddelanden, film- och musikspelare, webbläsare, Facebook ...

Därför har antivirusföretagen utvecklat särskilda skydd för din smartphone. När det oberoende viruslabbet AV-test.org i våras gjorde en övergripande genomgång av alla tillgängliga säkerhetsappar för Android, var resultatet varierande.

Från pålitlig detektering av det mesta från de stora företagen, till misslyckande från några av de mer okända. Men de testade endast så kallat signaturbaserat skydd mot redan kända virus.
– Det säger väldigt lite om hur apparna hanterar de verkliga hoten som en Android-telefon utsätts för. Den verkliga utmaningen är att se vad säkerhetsprogram gör för att upptäcka hot de inte stött på tidigare, säger it-säkerhetsexperen Jonathan James.

Sådant klarar ett bra säkerhetsprogram på en pc av, eftersom det vet hur ett virus beter sig och kan slå larm om kod i datorn börjar uppföra sig på det sättet.

Medvetet spionagetest

Därför bad vi Jonathan James skriva ett litet malware (skadligt program) för Android för att testa om även säkerhetsapparna för din smartphone klarar detta.
– En typisk skadlig app för smartphone vill lura användaren att installera den. Det kan handla om spel som stjäl information, eller falska säkerhetsprogram som utger sig för att söka efter virus men i själva verket gör något helt annat, säger Jonathan James.

Hans testapp utger sig för att vara just en säkerhetsapp. I själva verket gör den något helt annat. När du aktiverar appen letar den upp känslig privat information. Den stjäl telefonens ip-adress och gps-position, de senast ringda telefonnumren, dina senast skickade eller mottagna sms, de senast tagna bilderna samt hela din kontaktlista. Den utnyttjar inga egentliga tekniska sårbarheter, utan bara användarens godtrogenhet eller brist på uppmärksamhet.

Underkänt för alla

Vi testade de appar som går att köpa i Sverige, och som fick godkänt av AV-test när det gäller ”traditionella” virussökningar. Endast en av apparna, Bitdefender Mobile Security, varnar oss när vi går till webblänken för installationspaketet. Ingen av apparna frågar om vi verkligen vill installera en app som skickar våra sms och foton till en webbserver. Väl installerad är det ingen som identifierar appen som något annat än fullständigt pålitlig.

Fyra av säkerhetsapparna (Bitdefender, McAfee Mobile Security, NQ Mobile Security & Antivirus och Webroot Secure Anywhere Mobile) höjer en liten varningsflagga. De har en avdelning som listar alla installerade appar och vilka funktioner i telefonen de har låst upp. Sedan klassificeras vissa, däribland vår app, som ett möjligt hot. McAfee är den enda som faktiskt varnar vid körning av appen. Men bara som en liten ikon, och det hindrar inte att appen först körs.

Säkerhetsapparna för Android skyddar alltså mot kända skadliga program och har skydd mot nätfiske, skräppostfilter och filter för sms-spam.

Men att skydda din smartphone mot moderna skadliga program som är i ständig utveckling klarar de inte av – åtminstone inte ännu. l