Både Windows Vista och Windows 7 släpptes i många versioner, och det var svårt att välja rätt. Nu har Microsoft städat upp, och av de fyra Windows 8-versioner som presenteras är det egentligen bara de första två som är intressanta.

Windows 8 är det självklara valet för konsumenter. Det är basversionen som innehåller alla funktioner som en vanlig användare behöver.

Windows 8 Pro har skapats för företag och andra avancerade användare. Här finns samma funktioner som i konsumentversionen, men också proffsverktyg för att exempelvis distansstyra datorn, möjligheten att ingå i serverdomäner och bättre kryptering.

  • Windows 8 Pro (32 eller 64 bitars) kostar cirka 2 000 kronor.

Windows 8 Enterprise vänder sig bara till stora företag. Den säljs inte via vanliga kanaler och är egentligen inte intressant för vanliga konsumenter.

Windows 8 RT är den version som förinstalleras på Microsoft Surface och andra surfplattor. Den går inte att köpa separat. Observera att det även finns surfplattor som kör den ”fullständiga” versionen av Windows 8.

Så mycket kostar det att uppgradera från Windows 7

Om du köpte en dator med Windows 7 efter 2 juni 2012 kan du uppgradera till Windows 8 Pro – för cirka 140 kronor. Du gör det genom att gå in på www.windowsupgradeoffer.com och följa instruktionerna.

Att köpa en uppgradering till Windows 8 Pro om du inte köpt din dator efter 2 juni kostar cirka 300-550 kronor till och med januari, därefter kostar en uppgradering cirka 2 000 kronor.