Kommer jag att känna igen mig?

Windows 8 går att använda på två sätt, och om du kör det så kallade Desktop-läget är skillnaden liten jämfört med Windows 7. Du använder samma program, och funktioner som Papperskorgen, Kontrollpanelen, Utforskaren och Aktivitetsfältet ser ut som vanligt.

Den enda stora skillnaden är att Start-knappen har bytt skepnad. Den syns inte längre på skärmen, utan dyker först upp när du placerar musen i nedre vänstra hörnet. Klickar du på den öppnas inte längre något diskret fönster utan menyn fyller hela skärmen.

Allt som tidigare låg under den gamla Start-knappen finns på din nya Start-sida. Det är här du hittar alla program och det är här du gör inställningar och sökningar. Dessutom finns det förstås en massa nya funktioner (se sidan 46). Till skillnad från Desktop-läget är Start-sidan helt anpassad för pek­skärm. Det gör att du som använder surfplatta lär föredra det här läget.

Man skulle kunna säga att Windows 8 är två operativsystem: Desktop för traditionella datorer och Start för pekskärm. Om den här förändringen är bra eller dålig kan förstås diskuteras. Men det är viktigt att komma ihåg att du inte behöver använda det nya gränssnittet om du inte vill. Lägg bara genvägar till de vanligaste programmen i Aktivitetsfältet – så behöver du aldrig lämna den invanda Desktop-vyn.


Hur installerar jag program?

För att installera Office-paket och andra ”vanliga” Windows-program gör du precis som du brukar. Stoppa in cd- eller dvd-skivan i pc:n och kör installationsprogrammet som vanligt. Du kan förstås fortsätta hämta gratisprogram på internet, till exempel via PC för Allas Programbanken (pcforalla.se/program).


Hur installeras appar?

En av de stora nyheterna i Windows 8 är möjligheten att köra appar. Precis som i din smartphone går det alltså att installera små­program direkt från den butik som är inbyggd i systemet. Tack vare ett gemensamt gränssnitt är det enkelt och tryggt att installera program.

I Windows 8 heter butiken Store och innehåller både appar som kostar pengar och sådana som är gratis. För att installera en app går du över till Start-sidan och klickar på Store. Om du vet vad appen heter söker du efter den genom att börja skriva på tangentbordet. Du behöver med andra ord inte placera dig i någon sökruta.

Vet du inte vad appen heter kan du bläddra genom olika kategorier och när du har hittat ett gratisprogram klickar du på Install. Är det en app som kostar pengar får du välja mellan Try (testa om du gillar appen) eller Buy (köp den genom att ange ditt kortnummer). Din app hamnar automatiskt på din Start-sida.

Att utveckla appar för Windows 8 är för­hållandevis enkelt, och på dev.windows.com finns utvecklingsprogrammet Visual Studio att hämta hem utan kostnad.


Kan jag visa båda?

Som regel visas appar i helskärmsläge, och du kan därför som regel inte visa en app om du befinner dig i desktop-läget. Det finns dock ett undantag, och det är att du kan docka en app till skärmens vänster- eller högerkant. Det betyder att du exempelvis kan docka din inkorg eller din kalender i vänsterkanten och sedan jobba som vanligt på resten av skärmen.
Hur du gör ser du på sidan 46.


Hur hanterar jag mina program?

Listan över alla installerade program ser annorlunda ut i Windows 8. Du kan visserligen gå via Kontrollpanelen, men det normala sättet är att använda Start-sidan. Kör du mus högerklickar du någonstans på bak­grunden och har du pekskärm drar du med fingret från överkanten mot mitten. Nu visas ikonen All apps längst ned till höger och genom att klicka på den visas alla dina installerade program.

Du markerar ett program eller en app genom att högerklicka med musen (eller peka med fingret och drar knappen nedåt). Nu visas en meny som låter dig lägga till ikonen på Start-sidan, fästa den på Aktivitetsfältet eller avinstallera programmet/appen (se bild nedan).

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning