Lanseringen av Windows 8 är egentligen en större nyhet än tidigare Windows-versioner. Windows 8 är nämligen inte bara anpassad för datorer utan även för surfplattor. Dessutom hårdsatsar Microsoft på sitt mobil-system Windows Phone 8.

Microsofts förhoppning är med andra ord att vi ska byta ut våra Ipad-surfplattor och Android-telefoner för att kunna köra Windows överallt.

Tanken är lätt att förstå. Numera blir det så kallade ekosystemet allt viktigare i it-­världen. Du som brukar mejla i Gmail, planera i Google Kalender och spara dina bilder i näthårddisken Google Drive köper gärna surfplattor och mobil­telefoner med Google-systemet Android. Nu hoppas Microsoft att Hotmail- och Skydrive-användare på samma sätt ska vilja ha Windows i alla prylar.

Förändrat i grunden
För att göra det här möjligt har Microsoft byggt om Windows i grunden. Kör du det på en vanlig dator ser det visserligen ut som vanligt, men på alla prylar med pekskärm är tanken att du ska använda ett helt nytt gränssnitt. I stället för de ikoner och rullgardinsmenyer som du har använt i 20 år är Windows nu uppbyggt kring så kallade paneler. Navigeringen sker genom att du sveper med fingret över skärmen.

Dessutom har Windows fått appar, precis som mobiler och surfplattor. En app är egentligen bara ett annat ord för program, men till skillnad från vanliga datorprogram installeras de direkt från systemet.

Du som byter till Windows 8 kan med andra ord förvänta dig en hel del nyheter, och här i PC för Allas nya Windows Windows 8-skola tittar vi närmare på systemet och hur du får maximal nytta av det.

På nästa sida börjar vi från grunden ...

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program: Windows 8.
Tid: 30 minuter.
Det här behöver du:

  • En dator som kan köra ­Windows 8.
  • En Windows 8-licens.
  • En internetuppkoppling.

Det här lär du dig:

  • Att installera Windows 8.
  • Hur Windows 8 fungerar – i grunden.
  • Så funkar Windows 8 optimalt på din vanliga dator.