Vilken version ska jag välja?
Windows 8 släpps i flera versioner, men det är bara två som är intressanta för oss konsumenter: Windows 8 och Windows 8 Pro. Windows 8 passar bäst för vanliga konsumenter medan Pro-versionen har fler funktioner för företag. Det finns även en Enterprise-version, men den säljs bara till stora företag.

Om du köper en Windows-surfplatta är den förinstallerad med Windows 8 RT. Denna specialversion går dock inte att köpa separat.


Kolla själv. När du uppdaterar till Windows 8 analyserar installationsprogrammet din dator och varnar för problem.

Hur uppgraderar jag?
Tidigare Windows-uppdateringar har varit dyra och krångliga. Du har fått gå till butiken och köpa ett uppgraderingspaket för över tusen kronor.

Windows 8 är betydligt billigare. Du som har en dator med Windows XP eller senare kan själv ordna uppgraderingen på nätet för under 300 kronor. Erbjudandet gäller fram till den 31 januari 2013 och du hittar det på windows.microsoft.com/sv-SE/windows/buy.

Har du nyligen köpt en dator kan du få ett ännu bättre erbjudande. Kolla med din datoråterförsäljare eller på www.windowsupgradeoffer.com.

Om du befarar att din dator inte uppfyller minimikraven behöver du inte vara orolig. Innan du tar fram plånboken och börjar installationen körs ett verktyg som analyserar datorn och avslöjar om det fungerar att uppgradera.

Är du osäker på hur du gör hittar du en detaljerad guide till hela uppgraderingen i den här artikeln.

Kan jag använda min gamla dator?
Windows 8 har samma systemkrav som Windows 7 eller ­Windows Vista. Det betyder att du som kör dessa system i dag utan problem kan uppgradera. Har du en äldre dator måste den uppfylla följande systemkrav:
Processor: 1 GHz.
Internminne: 1 GB (2 GB för 64-bitarsversionen).
Hårddisk: 16 GB ledigt (20 GB för 64-bitarsversionen).
Övrigt: Directx 9 och wddm-drivrutin. Skärm med minst 1 024 x 768 pixel för att hämta appar.

Vad är webbläsarvalet?
Första gången du kör igång Windows 8 öppnas en ruta där du måste välja webb­läsare. Här får du en möjlighet att använda exempelvis Google Chrome eller Firefox i stället för Internet Explorer.

Tycker du det verkar krångligt? Var lugn! Rutan visas bara en gång!

Måste jag logga in?
När du slår på Windows märker du omedelbart en nyhet: På den så kallade låsskärmen visas en bakgrundsbild till­sammans med en klocka och några ikoner. I lektion 4 (publiceras här på pcforalla.se under vintern) tittar vi närmare på hur det går att styra innehållet, men nu nöjer vi oss med att konstatera att skärmen försvinner när du klickar med musen eller pekar på skärmen.

Nu dyker det upp en inloggningsruta. Skriv in ditt lösenord så loggar du in både på datorn och på din mejl, din kalender och på Microsoft-tjänster som näthårddisken Skydrive.


Låsskärm. När du slår på datorn visas den här sidan. Klicka med musen eller peka på skärmen så försvinner den!

Hur får jag skrivaren att fungera?
Windows 8 bygger på samma grund som Windows 7. Har du skrivare och andra tillbehör som fungerar med Windows 7 bör det med andra ord även fungera för Windows 8. Installationen fungerar också på precis samma sätt som tidigare, och om det inte finns några nya drivrutiner kan du välja de som finns för Windows 7. Samma sak gäller med gamla datorprogram. Om de fungerar för Windows 7 ska de även funka för Windows 8.

Har du däremot äldre ­Windows-versioner kan du få problem. Innan du uppgraderar bör du med andra ord kolla med tillverkaren att det verkligen finns drivrutiner.

Hur stänger jag av?
Avstängningsknappen i Windows 8 är lite undangömd. Du hittar den genom att föra musen högst upp till höger. Klicka på menyknappen Inställningars (längst ned) och välj Av/vila. Nu kan du välja Stäng av.

Du kan också trycka på ­Windows-tangenten+I och sedan välja Av/vila, Stäng av. Ett tredje alternativ är att trycka Ctrl+Alt+Del och välja avstängningsknappen längst ned.


Hej då! Så här stänger du av datorn i Windows 8.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program: Windows 8.
Tid: 30 minuter.
Det här behöver du:

  • En dator som kan köra ­Windows 8.
  • En Windows 8-licens.
  • En internetuppkoppling.

Det här lär du dig:

  • Att installera Windows 8.
  • Hur Windows 8 fungerar – i grunden.
  • Så funkar Windows 8 optimalt på din vanliga dator.