De 10 största nyheterna i Windows 8

 • Passar surfplatta. Windows 8 fungerar lika bra för pekskärm som för mus och tangentbord. Det gör att det numera både säljs datorer och surfplattor med Windows 8.
 • Start-knappen försvinner. Klassiska Start-knappen försvinner och ersätts med en Startsida i fullskärm. Den är personlig och du kan lägga in nyhetsuppdateringar, väderprognoser, kalendrar och dina vänners Facebook-inlägg.
 • Inbyggda appar. ­Windows 8 får en app-butik, precis som i Android och Iphone/Ipad. Det gör att du kan ladda hem små program direkt till datorn, utan någon krånglig installation.
 • Utnyttjar Facebook. Windows 8 får en tydlig koppling till sociala medier. Den inbyggda adressboken har slagits ihop med sociala medier, så du hittar en persons adressuppgifter, Facebook-uppdateringar och Twitter-inlägg i samma flöde.
 • Inbyggt moln. Windows 8 är hopkopplat med Skydrive, som är Microsofts hårddisk i ”molnet”. Dina kontaktlistor, kalendrar och inställningar är alltså lätta att synka mellan olika datorer och du kan dela bilder och övriga filer med andra.
 • Gratis virusskydd. Antivirusprogrammet Windows Defender är nu inbyggt. Dessutom skyddas datorn redan i startögonblicket, vilket ökar säkerheten.
 • Startar snabbare. Windows bjuder på många tekniska för­ändringar. En praktisk skillnad är att din dator startar betydligt snabbare än tidigare.
 • Lättare städning. Det finns nu inbyggda verktyg för att tömma datorn på personlig information, vilket är en fördel om du ska sälja den. Det är också lättare att installera om Windows – och städa bort sådant som kan skapa problem.
 • Ny inloggning. När du loggar i på din Windows 8-dator loggar du också in på Microsoft-tjänster som Skydrive. Om du vill kan du sköta inloggningen genom att rita ett mönster i en bild i stället för att skriva ett lösenord.
 • Uppdaterad Utforskare. Många av de ­funktioner vi är vana vid i tidigare Windows-versioner har fått en ansiktslyftning. Utforskaren har exempelvis fått fler ­funktioner och i Aktivitetshanteraren (Task Manager) kan du nu ­välja mellan ett enkelt eller ett avancerat ­visningsläge.


Shoppa loss! I Microsofts nätbutik laddar du hem appar – gratis eller mot betalning.

[page title="Sida 3: Rädda Start-knappen - och ge datorn Windows 7-känslan"]Rädda Start-knappen - och ge datorn Windows 7-känslan
Som du har märkt visas Windows nya Startskärm så snart du slår på datorn. Det finns olika ”hack” som du kan göra för att slippa detta, men det finns också ett enklare sätt:

1. Öppna Startskärmen och flytta Skrivbords-ikonen högst upp till vänster.

När du har slagit på datorn räcker det med att trycka på Retur för att byta till det ”vanliga” Windows-läget. Den app som ligger högst upp till vänster startar nämligen alltid auto­matiskt när du trycker Retur.

2. Start-knappen är för­svunnen, men det så kallade Aktivitetsfältet finns kvar. Här kan du lägga ikoner för alla program som du brukar köra. Gör du det slipper du växla till Startskärmen varje gång du ska öppna ett program.

För att lägga till ett program i Aktivitetsfältet går du till Startskärmen, högerklickar och väljer Alla appar längst ned till höger. Nu visas en lista över de appar och program som finns på din dator.

Högerklicka på ett program som du brukar använda och välj Fäst i aktivitetsfält. Gör sedan samma sak med alla andra program som du använder ofta. Växla tillbaka till p-läget så ser du att du programmen längst ned på skärmen.

Naturligtvis kan du också lägga genvägar till program och mappar på Skrivbordet, precis som vanligt!


Som vanligt. Lägg ­programmen i Aktivitetsfältet så kan du jobba som du brukar.

3. När du ­dubbelklickar på ett dokument så öppnas det med ett förutbestämt program. I Windows 8 kan det vara en app i det nya gränssnittet.

Vill du slippa det högerklickar du på det dokument som öppnas ”fel” och väljer Öppna med, Välj standardprogram. Maditt vanliga program och inte appen.

4. Om de tre tipsen ovanför inte är tillräckliga finns det flera smarta program som ger dig tillbaka Start-knappen och får datorn att se ut som förr i tiden. De kan även låta Windows 8 starta i Desktop-läget.

Classic Shell är ett populärt program för att rädda Start-knappen. Det finns gratis på classicshell.sourceforge.net.

Windows 8
Bekant. Med Classic Shell får Windows 8 samma utseende som äldre versioner.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program: Windows 8.
Tid: 30 minuter.
Det här behöver du:

 • En dator som kan köra ­Windows 8.
 • En Windows 8-licens.
 • En internetuppkoppling.

Det här lär du dig:

 • Att installera Windows 8.
 • Hur Windows 8 fungerar – i grunden.
 • Så funkar Windows 8 optimalt på din vanliga dator.