Utvecklingen av de bästa och snabbaste komponenterna för pc-datorer fortsätter sin ständiga och stadiga marsch framåt. Det som var snabbast och bäst för ett år eller ens ett halvår sedan är andrahandssortering i dag, och även bland de ypperligaste datordelarna är det inte alltid självklart vad du ska välja och hur du ska bygga.

Den stora stationära prestanda-pc:n har fortfarande en plats i många svenskars hjärtan, trots att handeln och branschen obönhörligen rör sig mot bärbart och även allt i ett-datorer. Det är här du kan få en dator som passar dina egna behov ned till sista komponent, och vill du ha maxade prestanda (för att till exempel kunna njuta av de bästa spelen med optimal visuell upplevelse) finns det fortfarande inget alternativ till stationärt.

Maxad speldator 2012

Vi bestämde oss därför för att det var dags att se efter just vad en maxad gamer-dator innebär så här på senhösten 2012. Hur snabb kan den bli, om vi på egen hand bygger en dator med komponenter som vem som helst kan köpa över disk?

Det är ingen lätt fråga. När du når de allra snabbaste hårdvarualternativen handlar det inte enbart om att slänga ihop en processor, ett grafikkort, lite minne och en hårddisk.

Då gäller det att även ha koll på hur de olika komponenterna samspelar med ­varandra, vilken tillverkare som ligger steget före med stabil funktionalitet när tekniken pressas till max, hur du mest effektivt sättet kyler prylarna, och så vidare.

Läsarna vet bäst

För att få hjälp med det vände vi oss till er, alla ni kunniga och entusiastiska pc-­byggare som finns i PC för Allas läsarkrets. Vi frågade kort och gott vilka komponenter och vilka lösningar som ni skulle vilja se i en maxad stationär pc.

Svaren strömmade in, dels på vårt webbforum Eforum, dels i min e-postinkorg. Och ni hade både tips på bästa processorerna och grafikkorten, men också tips om intressanta lösningar och sätt att kombinera olika komponenter som vi absolut inte hade kommit på på egen hand.

Sedan tog vi med era tips och önskemål och begav oss till butiken Webhallen, där vi tillsammans med deras inköpschef och tillika erfarna pc-expert Anton Nilsson valde ut de slutgiltiga komponenterna till datorn.

Ett bygge med modifikation

De flesta av förslagen gick direkt in i den slutgiltiga datorn, medan andra fick ­modifieras en aning, bland annat så att de komponenter vi byggde datorn med blev sådana som ska vara lätta att få tag på.
Sedan var det bara att greppa en ­stjärnmejsel och hugga in!