Trådlöst nät är smidigt, och numera både lätt att använda och tillräckligt säkert för det mesta. Utvecklingen på datahastigheten pekar ständigt uppåt. För bara några månader sedan ­testade vi så kallade dual band-routrar, vilket innebär att de i princip kör två uppkopplingar av typen 802.11n parallellt.

De routrarna stoltserade med över-föringshastigheter på upp till ungefär 140 megabit per sekund. Det är ganska exakt en dubblering av hastigheten från router-generationen innan. 140 megabit räcker till det mesta, du surfar snabbt och kan strömma trådlös video från internet utan problem, även högupplöst.

Ändå finns det fortfarande begränsningar. I ditt hemnätverk räcker det ibland inte till, om du till exempel vill plocka stora mediefiler från nas-servern, eller strömma högkvalitetsvideo med låg komprimering. Framför allt räcker inte bandbredden till för hela familjen på en gång.

500 megabit i sekunden

De nya routrarna använder ett nytt protokoll, 802.11ac. Här har prestanda tagit ett rejält kliv uppåt. I våra tester får vi hastigheter på mellan 200 och 500 megabit per sekund, under förutsättning att routern står i samma rum som mottagaren. Ac-tekniken möjliggör högre maxhastigheter och även lång räckvidd vid fri sikt, men verkar också vara mer störningskänslig än föregångaren. En tunn innervägg mellan sändare och mottagare försämrar signalen avsevärt.

Bättre än det låter

Den som läser tillverkarnas egen ­information om routrarna kan tycka att 500 megabit låter lite, när alla ac-routrar utlovar upp till 1,3 gigabit. Men det är i princip omöjligt att komma upp i med en trådlös uppkoppling.

De siffrorna handlar i stället om att det kan gå att köra flera dataströmmar i hög hastighet till olika mottagare samtidigt.
Så om en familjemedlem strömmar en videofilm till tv:n, så kan en annan ladda hem stora filer, och en tredje spela online-spel utan att de stör varandra och behöver tävla om bandbredden.

Ännu finns det inga datorer, surfplattor eller smartphone som stödjer ac-tekniken. Den hårdvara som släppts är dessa routrar och enstaka adaptrar och mottagare som tillbehör från respektive tillverkare.

Därför är det viktigt att kolla att routrarna fungerar bra med befintliga nätverks-­prylar. Vi kan glatt konstatera att även där innebär dessa nya routrar en viss förbättring av prestanda.

802.11ac är inte en ­färdig standard ännu. Våra testade routrar kör så kallade draft-protokoll. Det innebär att det inte finns någon garanti att en ac-enhet från en tillverkare kan prata med optimal hastighet med en från en annan tillverkare.

Så var det med 802.11n-tekniken också i början, och när standarden till slut klubbades igenom så uppdaterades de flesta tidiga n-routrar med nya drivrutiner. Men tyvärr inte alla. Är du inte desperat efter mer bandbredd kan det därför vara en god idé att vänta ett tag med en investering. Om inte annat för att priserna på routrarna går ned en smula.

Undan går det, men så landar priset på routrarna också runt 2 000 kronor. l

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning