Asus RT-AC66U
Stora antenner ger maxfart

Asus RT-AC66U är den enda av routrarna med externa antenner, tre rejäla pinnar som du skruvar fast på det som är baksidan när routern ligger ned.

Det finns också en fot för att ställa den på högkant och möjlighet att fästa den på väggen med ett så kallat vesa-fäste. Det blir tyvärr väldigt opraktiskt, eftersom anslutningar för fasta nätverkskablar och strömadaptern pekar rakt uppåt. Varken snyggt eller stabilt. Liggande är routern däremot elegant.

RT-AC66U blåser konkurrenterna av stolen sett till trådlösa prestanda, liksom routerns räckvidd och kvalitet när signalen blockeras av väggar. Som bäst, med ett fåtal meter mellan sändare och mottagare och fri sikt, kommer vi upp i nästan en halv gigabit. Motsvarande siffra hos konkurrenterna låg alla på under 400 megabit per sekund.

På tio meter klarar sig RT-N66U varken bättre eller sämre än konkurrenterna, och landar på ungefär 200 megabit. Däremot är RT-N66U den enda routern som ger acceptabla prestanda genom en innervägg. Men här får vi bättre ­prestanda om vi växlar över till 802.11n-läge. Även här är Asus RT-N66U snabbast. Externa antenner gör tydligen susen, även om de inte är snygga.

RT-N66U har nyttiga funktioner. Flera routrar har numera funktioner som ger dig ett ”personligt moln”. Kort och gott gör de routern till en server som du kommer åt via en tjänst hos tillverkaren. Hos Asus innebär det att en usb-ansluten disk kan bli filserver, att du kan kontrollera och dela media på datorer och mobila enheter som är anslutna, samt säkerhetskopiera filer och mappar. Antingen till Asus egna lagringstjänst Web Storage eller till en annan användare som har en Asus-router med samma funktion.

Kul, men inget unikt, och en av konkurrenterna har både ett rikare funktionsutbud och mycket smidigare gränssnitt för detta. Administrationen för RT-AC66U är bitvis överdrivet teknisk, och oklar trots snygg grafisk presentation.

Webbgränssnittet är till och från irriterande segt.
Det som Asus är ensamma om i testet är stöd för 3g-modem, förkonfigurerad för de fyra stora svenska operatörerna. Det, och prestanda, ger dem segern.

+ Utmärkt hastighet. Bra prestanda genom väggar. 3g-stöd.
- Otymplig design. Bitvis rörigt gränssnitt. Något dyr.


Buffalo Airstation 1750
Hyfsat budgetval som inte gillar väggar

Airstation 1750 har också modellbeteckningen VZR-D1800H. Bli inte förvirrad om du stöter på det ena eller det andra namnet, det är samma produkt. Det är en elegant liten grå platt dosa med matta ytor som antingen kan stå upp med hjälp av en snygg men svajig fot, eller ligga ned på bordet. Att fästa den på väggen går inte.

Buffalo är billigast i testet, och ska du bara ha en snabb och stabil router med det nödvändigaste, trådlös och trådad uppkoppling, dlna, vpn, skrivar- eller filserver via usb (men bara en av dem, Airstation 1750 har bara en usb-port) med mera så funkar den fint. Här finns även en enklare tjänst för fjärråtkomst till en usb-ansluten disk via internet, och en nedladdningsagent för torrent-filer. Men gränssnittet och hanteringen kräver goda tekniska kunskaper.

Prestandamässigt placerar den sig i mitten av startfältet. 802.11ac funkar bra på nära håll men inte alls genom en innervägg, där behöver du växla läge. Den är långsammast i testet på 802.11n, men klart godkänt snabb så länge du har fri sikt.

+ Godkänd hastighet. Bra pris. Klarar allt viktigt.
- Problem med väggar. Krångligt gränssnitt.


Cisco Linksys EA6500
Snabb och lätt att förstå sig på

Cisco Linksys EA6500 är en elegant router med välvd topp och inbyggda antenner. Den placeras platt på bordet eller hängs upp på väggen. I det senare fallet sticker fula anslutna kablar ut på ena sidan, och eftersom du bör ha åtminstone en nätverkskabel till internetuppkopplingen blir den klart snyggare liggande.

EA6500 är näst efter Asus RT-AC66U snabbast i testet, med en topphastighet på strax under 400 megabit per sekund. Även mot datorer med 802.11n-mottagare presterar den med marginal snabbare än den bästa n-router vi testat tidigare. Förutom Asus-routern är det här den enda som klarar hyfsat bra trafik på ac-protokollet genom väggar. Det duger för vanlig surf, inte mer.

Ciscos styrka är framför allt användarupplevelsen. Linksys EA6500 har ett enkelt gränssnitt, där både grundläggande och avancerade inställningar är mycket lätta att förstå sig på. Här finns tjänster som privat moln och fjärradministration, och har du smartphone eller surfplatta med nfc kan du använda en medföljande nfc-bricka för att ansluta i stället för att krångla med lösenord. Det går också att tanka hem en handfull extra appar till routern, och fler kommer.

+ Goda prestanda. Användarvänlig. Många extra funktioner.
- Vissa problem med väggar. Något stor.


D-Link DIR-865L
Funktionsrik men alltför långsam

D-Link DIR-865L ger dig ett rikt funktionsutbud och en enkel visuell upplevelse för administration – precis som Cisco.

Krångliga inställningar med tekniska termer är långt borta, för det mesta kan du ställa in ett bra hemnätverk med guider och färdiga profiler för olika sorters användning. Den är enkelt formgiven, en platt plastbox på en fot. Den går tyvärr inte att lägga ned eller montera på väggen.

Portalen D-Link Cloud har enkel fjärråtkomst till routern ifrån valfri datorn på internet och till eventuell ansluten hårddisk, och med en app till Android eller Iphone/Ipad får du god kontroll i fickformat. Tyvärr har routern bara en usb-kontakt så du kan ansluta antingen en disk eller en skrivare, inte både och.

Det är mycket som är lovande med DIR-865L, och därför är det trist att prestanda inte matchar den för övrigt höga kvaliteten. Som n-router på 5 gigahertz-bandet går det undan, men i ac-läge är den klart segast i testet, och kommer bara upp i strax över 200 megabit. *

Smarta molntjänster i all ära, men är det bara de man är ute efter har D-Link flera utmärkta billigare routrar med samma funktioner.

+ Användarvänlig. Många bra funktioner.
- Halvdana prestanda. Kan bara stå på högkant.

* På grund av det avvikande mätretsultatet gjorde vi efter detta test en ny mätning med D-links routrar, bättre resultat rapporterats ifrån flera håll, däribland från D-link själva med just våra testexemplar. I vår andra mätning gick det bättre, och vi misstänker därför att 5 GHz-bandet var tillfälligt utsatt för störning under vår första mätning. Nu fick vi istället en läshastighet på 341 Mbps och en skrivhastighet på 188 Mbps. Det placerar den mer i linje med konkurrenterna. Dock fortfarande inte bland de allra snabbaste.


Netgear R6300
Snabb router på avstånd

Sist ut är Netgear R6300, testets tyngsta, största och dyraste router. En fyrkantig monolit som ser ut som en fotoram och är ungefär lika stor. Men helsvart. Här hade Netgear gärna kunna göra något av det. Vi har sett routrar med just fotoficka framtill tidigare. Det hade behövts här. Nu är den bara stor och skrymmande.

Men är den bra? Jodå, här går det undan, och den upprätta designen har säkert med det att göra, det får plats en hel del i antennväg under det skalet. På nära håll är hastigheten stabilt uppe över 350 megabit och på tio meters avstånd mellan sändare och mottagare presterar den till och med marginellt bättre än konkurrenterna. Det är dock inte någonting som ursäktar ett högre pris än till exempel Asus och Ciscos lika snabba eller snabbare modeller.

Speciellt inte eftersom den inte har samma utbud av funktioner som Cisco-routern. Här finns möjlighet till fjärråtkomst, en enkel föräldrakontroll och en smartphone-app som övervakar routern på det lokala nätverket. Gränssnittet är i regel lätt att navigera, men inte lika intuitivt som Ciscos eller D-Links.

+ Goda prestanda. Extra snabb på långa avstånd. Användarvänlig.
- Stor och skrymmande. Högt pris. Få extra funktioner.