Två av webb-tv-världens jättar tar sig an Sverige – Netflix och HBO. I flera år har det funnits lagliga tjänster med strömmade långfilmer, men det har varit skralt med motsvarigheter för tv-serier. I år blir det alltså ändring på det.

Amerikanska Netflix började som uthyrare av dvd-filmer, men är i dag mest känt för sin onlinetjänst, där kunder för en fast månadsavgift kan strömma filmer och tv-serier till datorn, mobilen, surfplattan eller smart-tv:n. Det vore en underdrift att säga att Netflix har varit framgångsrikt. 27 miljoner hushåll använder tjänsten, varav de flesta finns i USA. Netflix har till och med börjat producera egna tv-serier som inte går att se någon annanstans.

Det andra företaget, HBO, är i grunden en betal-tv-kanal med egenproducerade serier som Sopranos, Game of Thrones och
True Blood. För drygt två år sedan lanserades HBO Go, där tittarna kan se strömmade serier och filmer via webben. Det är motsvarande tjänst som nu kommer till oss i Sverige. När denna artikel publiceras har HBO lanserats i Sverige - men bara för Telias tv-kunder.

Runt hundralappen

Priset för de nya tjänsterna som lanserats har hittills hamnat runt hundralappen i månaden, alltså ungefär lika mycket som ­fullversionen av musikströmmar­tjänsten Spotify kostar. Det tycks inte bli möjligt att hyra eller köpa enskilda avsnitt, utan som tittare måste du skaffa ett abonnemang.

I september passade dessutom TV4-gruppen på att lansera sitt motdrag Filmnet, tillsammans med C More (tidigare Canal Plus) och SF. Tjänsten ska fungera på tv:n, datorn, i mobilen eller på surfplattan. Priset blir vid introduktionen 49 kronor i månaden, men kommer senare att höjas till 129 kronor.

Dessutom börjar de svenska play-tjänsterna få in fler serier. Till exempel visar TV4 nu Dallas och andra nya serier via ­webben. Det kräver nya insticksprogram för kopieringsskydd, och SVT har blockerat vissa av sina serier för alla som surfar utanför Sverige. Men faktum kvarstår: Det är enklare än någonsin att se tv-serier lagligt på nätet. Med Netflix och HBO:s intåg lär utvecklingen gå ännu snabbare.

Webb-tv-tittandet ökar

Ändå kommer tjänsterna i en tid när svenskarna redan har hittat andra sätt att se de senaste serierna. Andelen som laddar hem tv-serier eller strömmar dem från piratsajter ökar. I dag kommer en av fem svenskar åt tv-serier via piratsajter, vilket är tre procentenheter mer än ett år tidigare. 
– Tittarsiffrorna för vanlig tv har ­minskat i ett par år. Det gäller alla, men tydligast är det bland de yngre. Det ersätts av play-tjänster, nedladdning och lagliga streamingtjänster, säger Jens Häger på analysföretaget Mediavision.

Ett tecken på det är att allt fler svenskar numera tittar på webb-tv som kostar pengar. I dag betalar 200 000 hushåll för tjänster som TV4 Play och Viaplay, som har innehåll från flera svenska kanaler.
– Vi ser en stadig ökning i antal hushåll som betalar för tjänster på nätet, säger Jens Häger.

Samtidigt ökar både piratkopiering och att strömma film från olagliga sajter. Tricken för att komma åt serierna är många. Vanlig fildelning via till exempel bittorrent är fortfarande utbredd. På topplistan över de populäraste filerna på The Pirate Bay återfinns en hel del tv-program, ofta nya avsnitt av populära serier, även om filmer dominerar. I takt med att fler de senaste åren har skaffat sig bättre tv-apparater har också intresset för hög­upplösta versioner ökat, trots att filerna kräver betydligt mer lagringsutrymme.

Dessutom finns sedan många år tillbaka sajter som strömmar serier utan upphovs­männens tillstånd. Ofta kommer de och försvinner – de jagas aktivt av företagen som äger rättigheterna. Men vanligtvis dyker en ny upp så snart en gammal har plockats ned. Några av de mest populära skyddar sig dessutom genom att de inte själva erbjuder avsnitt, utan bara länkar till material som ligger på andra servrar.

Lagligt att se strömmad film

Juridiskt befinner sig strömningssajterna i en märklig gråzon, åtminstone så länge man ser det från tittarens perspektiv.
Den som erbjuder strömmad film utan tillstånd begår ett brott. Men medan det inte råder någon tvekan om att nedladdning av upphovsrättsskyddade avsnitt är olaglig, så begår du faktiskt inget brott när du strömmar film eller tv-program från en piratsajt. Detta på grund av ett undantag i lagen som gör att ”tillfälliga kopior”, som den strömmade filmen kan kallas, inte likställs vid nedladdning i lagens mening. Det kan ­snarare jämföras med att lyssna på en radiostation som inte har rättig­heterna till den musik som ­spelas.

En annan orsak är att det är svårt att kontrollera vem som tittar på piratströmmar.
– Ett förbud mot att titta på olaglig streaming skulle vara svårt att övervaka utan åtgärder som knappast är godtagbara ur ett integritetsperspektiv, säger Daniel Westman, forskare i rätts­informatik vid Stockholms universitet.
– Däremot kan man ju naturligtvis anlägga moraliska aspekter på att utnyttja tjänster som tjänar pengar på att strömma andras innehåll utan avtal.

De här sajterna är ofta oerhört klumpiga. En besökare måste förbi många, många klick över annonssidor och trasiga länkar innan han eller hon hittar ett program som fungerar. Dessutom är upp­lösningen ofta på tok för låg för att passa större skärmar. Många som använder sajter som dessa skulle nog uppskatta mer funktionella alternativ, och faktum är att det finns ett sätt att ta sig runt begränsningen som säger att en tjänst bara ska fungera i till exempel USA.

Agera amerikan – se serier

Tricket är en proxy-server, som låter din internettrafik studsa via en dator i tjänstens hemland. På så sätt ser det ut som att du sitter i en amerikansk stad, trots att programmet eller filmen visas på din skärm hemma i Sverige. Det är dock inte alltid så enkelt – proxy-servern du använder måste vara belägen i rätt land, och dessutom finns det en risk för att den filmsajt du vill in på har blockerat metoden. Som om inte det vore nog kräver vissa betalsajter att du ­betalar med ett amerikanskt kontokort.

Det enklaste sättet att komma igång är att köpa en vpn-tjänst, som kostar från några tior i månaden. Tänk dock på att strömmad video kräver relativt hög bandbredd, och även om ditt eget bredband räcker till kan tjänsten strypa hastigheten. Därmed riskerar filmen att hacka eller visas med sämre bildkvalitet.

Men är det tillåtet? Nja. Det kan finnas användarvillkor som förbjuder användare att gå runt regionsbegränsningar. I teorin kan det alltså vara fråga om avtalsbrott eller till och med dataintrång, om personer från andra länder uttryckligen förbjuds att komma åt sajten. Men med största ­sannolikhet skulle inget företag vilja driva en sådan process.
– Det är knappast troligt att ett rent avtalsbrott i dessa situationer skulle leda till några sanktioner, säger Daniel Westman.

Avtal har stoppat serierna

Det råder alltså ingen tvekan om att intresset för tv-serier via nätet är stort. Frågan är varför det har dröjt så mycket längre för serier, när det finns flera tjänster som strömmar långfilmer. Enligt Peter Alvarsson, grundare av filmtjänsten Headweb, beror det på stelbenta krav från företagen som äger rättigheterna. Enstaka serier finns i dag i Headwebs utbud, men de är försvinnande få jämfört med antalet filmer som kan ses via sajten.

Om det ändå har varit möjligt så har vissa krävt att bara några avsnitt får visas åt gången. Det skulle alltså inte gå att se hela tidigare säsonger för den som har upptäckt sin favoritserie några år efter att den sändes. Lite som på tv, med andra ord. Studion säljer rättigheter för en viss tid, och efteråt ska avsnitten försvinna.
– Det är gammaldags tablåtänk som vi inte tycker har något att göra med en riktig on demand-tjänst, säger Peter Alvarsson.

Trots att utbudet av serier på de svenska filmtjänsterna än så länge är ganska skralt, tror Peter Alvarsson att det kommer förändras.
– För oss är tv-serier nästa naturliga steg. Vi tror att fler och fler företag kommer att inse att de måste bli mer flexibla. Vi har pratat med dem flera gånger. Varje gång trillar några poletter ned. Vissa bolag godkänner redan nu köp av tv-program, men än så länge vill färre hyra ut dem.

Tillslag mot sajt

Klart är också att upphovsrättsinnehavare inte längre ser mellan fingrarna med sajter som strömmar video illegalt. När det ­amerikanska justitiedepartementet slog till mot Megaupload tidigare i år försvann även företagets videosajt. Medan Megaupload användes för att sprida stora filer – inte ­sällan piratkopior – för nedladdning var Megavideo en typisk sajt för strömmad video. Där kunde vem som helst lägga upp program och många tjänade pengar på sajter som samlade länkar till sådana ­sajter. Förutom att tillslaget skickade en tydlig signal om att myndigheterna tog sådana sajter på allvar kunde man se en tydlig effekt: Flera konkurrenter kunde konstatera att antalet besökare ökade.

Det återstår att se om Netflix och HBO kommer ge extra fart åt den betalda webb-tv:n i Sverige. Ännu står tablålagd tv för den allra största delen av tittandet. Många bitar ska falla på plats innan det hotas på allvar av nättjänster. Till exempel måste problemet att relativt få har sin dator kopplad till en tv:n lösas. Här syns redan ett par spår: Smart-tv-apparater från Samsung kommer med Netflix förinstallerat, och i somras blev det känt att Headweb lanserar en app till spelkonsolen Xbox 360. Sedan tidigare fungerar Headweb på Sony Playstation 3.l

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning