Windows 8 står för dörren och kommer att gå till försäljning på fredag denna vecka. Den största nyheten är utan tvekan det nya gränssnittet som är tänkt att smälta samman pc:n med surfplattor och smartphones.

Det finns dock en hel del andra nyheter som sällan nämns. Här är tio nyheter i Windows 8 som du inte hittar i Windows 7.

Startskärmen

start windows 8

Det här är Windows 8s svar på den välkända startknappen i Windows 7. Genom att föra muspekaren till en knapp i det nedre vänstra hörnet på bildskärmen visas appar eller program som är aktiva för tillfället eller som ”pinnats” för snabb åtkomst. Klickar du på knappen tas du till den nya startskärmen som fått såväl ris som ros av användare och experter.

Eftersom Startknappen försvunnit från Windows 8 har det släppts flera program som återställer den. Några av dem är Start8 från Stardock och Pokki från Sweetlabs.

Snap apps

En unik funktion i Windows 8s nya gränssnitt är möjligheten att köra två appar bredvid varandra. Något som inte går att göra varken i IOS eller Android. Ett exempel på detta är att du exempelvis kan ha IE öppen till vänster på bildskärmen och samtidigt arbeta med ett Word-dokument till höger på bildskärmen.

Bildlösenord

Normalt brukar ett lösenord bestå av bokstäver eller siffror som skrivs in i en textruta vid inloggning. I Windows 8 finns det något som heter bildlösenord som låter användaren trycka på olika delar an bild för att logga in. Har du en bild på dig själv kan du välj att man måste klicka på näsan, ögat och örat för att logga in. Du kan själv bestämma hur många punkter och i vilken ordning ett bildlösenord ska vara.

Starta om från scratch

Skulle det hända att din Windows 8-installtion slutar att fungera finns det nu två alternativ för att lösa situationen, refresh eller reset. Refresh betyder att Windows 8 installeras om, men alla dina inställningar, program och dokument sparas i den nya installationen.

Reset är mer radikalt och nollställer allting och installerar en helt ”ren” kopia av Windows 8 på hårddisken. Det kräver att du först tar backup på dina dokument så att du inte förlorar din information.

Windows Store

En central roll i Windows 8 är appar, program som är skrivna för det nya gränssnittet som numera kallas Modern UI. Dessa appar kommer endast att kunna köpas eller laddas ned från Windows Store, Microsofts motsvarighet till Apples Mac App store.

Alla appar i Windows Store kommer att granskas av Microsoft för att undvika att de innehåller virus eller annan skadlig kod.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning