Över till de dåliga nyheterna

Till skillnad från tidigare uppgraderingar, har Windows 8 ett nytt gränssnitt som antagligen kommer kräva uppdateringar av drivrutinerna för många produkter om du vill att de ska fungera sömlöst.

Ett exempel på det är drivrutinen för en av Epsons skrivare som är uppdaterad och anpassad för Windows 8. Skulle drivrutinen inte vara anpassad för Windows 8 kommer Microsoft erbjuda en generell drivrutin som antagligen inte erbjuder alla de funktioner och inställningar som bör finnas i originaldrivrutinen.

drivrutiner windows 8
Epsons egen drivrutin till vänster och Microsofts generella till höger.

Har du tillbehör från de stora företagen är risken mindre för att du stöter på problem då de flesta redan har uppdaterat sina drivrutiner. Har du däremot ett tillbehör från ett mindre företag är risken större att du kan stöta på problem. Det finns heller inga garantier för att de mindre företagen någonsin kommer att uppdatera sina drivrutiner till äldre och kanske mindre populära produkter.

Innan du uppgraderar från Windows 7

Windows 8 Upgrade Assistant Planerar du att uppgradera till Windows 8 från Windows 7 har Microsoft släppt ett litet verktyg som analyserar din dator och kontrollerar om några större problem kan inträffa. Windows 8 Upgrade Assistant säger till om det hittar hårdvara som inte kommer att fungera i Windows 8.

Verktyget är tillgängligt via webbläsaren om du köper Windows 8 från Microsofts webbplats.

Varning till dig som vill vara först ute

Användare med bordsdatorer kommer antagligen att stöta på mindre problem jämfört med användare med bärbara datorer. Anledningen är att tillverkare av laptops tenderar att utöva större kontroll kring de drivrutiner som släpps. Speciellt grafikkort för laptops kan bli ett problem för många. Det här problemet kan drabba även relativt nya laptops då tillverkare av bärbara datorer är kända för att vara långsamma med nya drivrutiner.

Är du det minsta osäker på om något av dina tillbehör kommer att fungera eller inte i Windows 8 bör du avvakta med att uppgradera och kontakta tillverkaren för att bekräfta att det inte är några problem. Många av oss är ivriga att uppgradera till ett nytt operativsystem så snart det släpps, men det kan vara en god idé att vänta tills du vet att allt kommer att fungera som det ska.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning